Читај ми!

Србија добија нову пругу после 26 година

На Коридору 10, после 26 година, Србија добија нове километре пруге.

Пруге ће бити пројектоване за брзине од 167 километара на сат, јер градитељи двоколосечне пруге Гиље-Ћуприја-Параћин, италијанска компанија "Италиана консртукциони ЦАФ" радове приводи крају, преноси Танјуг.

Радове на прузи, дугој 10,5 километара, посматрају стручњаци компаније "Сименс" који завршавају електричну контактну мрежу и постављају сигналне уређаје.

Пруга је већ једним делом спојена са старим колосеком од Јагодине, а прешла је и мост на Великој Морави.

Изграђена је и пуштена у саобраћај заобилазница регионалног пута Јагодина - Ћуприја преко пруге и ново стајалиште у Гиљу.

У току су и радови на Железничкој станици у Ћуприји, кроз коју не иде нова пруга, већ један крак старе за потребе привреде Ћуприје и Параћина.

Градитељи очекују да ових дана буде дефинисан датум завршетка радова на овој деоници о чему ће одлучивати и Министарство саобраћаја и грађевине и да пруга буде пуштена у саобраћај у октобру.

Пре неколико дана, како кажу, градитеље је посетио и разгледао радове генерални директор Железница Србије Милорад Стојчић.

Поред 20 изграђених објеката, највећи захват на прузи био је мост на Великој Морави. Челични, тежак 2.400 тона, дуг 322,5 метара, распона 52,5 метара кога држи шест сутбова од којих су два речна.

Мост су завршили радници "Гоше" и "Мостоградње". Аустријско-словеначки конзорцијум"Алпина- Метеорит" је први почео да га гради, али је отишао у стечај.

Изградња моста и ове деонице пруге финансира се кредитом Европске инвестиционе банке, а инвеститор је Железница Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи