Подршка иницијативи о дану сећање на страдале у региону

Удружење породица косметских страдалника, односно чланови породица невино страдалих Срба и неалбанаца на КиМ од 1998. године до данас, подржали су иницијативу премијера Александра Вучића о успостављању заједничког дана сећања на страдања свих у региону. Како кажу, помирење међу до јуче зараћеним народима једини је пут да будуће генерације такве страхоте никада не доживе.

"Пружамо вам пуну подршку, али, вас уједно молимо да учините све што је у вашој моћи да се, макар у Србији, никако и никада не забораве српски страдалници који су били, а и данас су жртве другог реда, мање вредне од осталих у региону", наводи се у допису које је Удружење упутило премијеру Вучићу, преноси Танјуг.

Удружење подсећа да су након сусрета са Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем добили обећања да ће се законима или уредбама регулисати статус цивилних жртава и њихових породица, изјадначујући ратне са цивилним жртвама, како је то у нашем региону одавно учињено.

Добили смо уверавања да ће, како додају, у Београду бити подигнут споменик пострадалим косметским Србима, као трајно подсећање на њихове прерано угашене животе, да ће удружења страдалих - киднапованих, несталих и убијених Срба и неалбанаца добити статус од посебног значаја што би спречило њихово гашење и нестајање.

"Удружење породица косметских страдалника никада жртве, па ни налогодавце и извршиоце злочина, није делило по њиховој националној и верској припадности већ су све своје знање, умеће и енергију годинама усмеравали, а то и данас чине, да се чује истина и досегне правда за српске страдалнике али, никада не вређајући осећања породица страдалих цивила из редова Албанаца, Муслимана, Бошњака, Хрвата...", наводе у саопштењу.

Да бисмо са оваквим активностима наставили, неопходна нам је системска подршка и помоћ наше државе која, верујемо, неће изостати, каже се у саопштењу Удружења породица косметских страдалника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи