Читај ми!

Одштета косовским Албанцима због кршења људских права

Први основни суд у Београду донео је две пресуде према којима је Србија дужна да шесторици косовских Албанаца из Глоговца исплати одштету од 125.000 до 370.000 динара због одговорности за тортуру и незаконито хапшење.

Фонд за хуманитарно право саопштио је да је реч о шесторици Албанаца - Бехраму Сахитију, Елмиру Муслиу, Енверу Балецију, Фатону Халилају (13), Садику Лиманију и његовом братанцу Агиму које су припадници МУП-а Србије у мају 1999. године ухасили, затим спровели најпре у затвор у Липљану, а потом у Забелу код Пожаревца, преноси Бета.

Притвореници су, како наводи ФХП, од тренутка хапшења и током боравка у притвору свакодневно били изложени злостављању и тортури.

"Због мучења и суровог поступања према њима, свих шест мушкараца данас трпе озбиљне психичке и физичке последице по своје здравље", истиче се у саопштењу.

ФХП је који 2010. године у име бивших притвореника поднео тужбе против Србије, тражећи накнаду штете за претрпљене душевне болове услед умањене животне активности, као последице тортуре и неоснованог боравка у притвору, у износима између 400.000 и 500.000 динара.

Фонд наводи да је одлукама утврђено право на одштету због кршења основних људских права, али негодује због "неоправдано ниских досуђених износа" уз оцену да и образложења пресуда указују на намеру умањивања одговорности државе за распрострањену тортуру над косовским Албанцима током 1999. године.

Адвокати ФХП-а су уложили жалбе на ове пресуде Апелационом суду у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи