Читај ми!

Посао не сме бити препрека за дојење

Десети пут за редом, у Србији је различитим манифестацијама обележена Светска недеља дојења, која се традиционално одржава у више од 120 земаља света сваке прве недеље у августу.

Под слоганом "Дојење и посао иду заједно", бројни стручњаци су указали на непоходност подршке трудницама и мајкама које своје бебе желе да хране на најприроднији начин.

Иако је њена беба рођена пре термина за порођај и у инкубатору провела више од три недеље, Оливера Лазаревић, мајка тромесечног Андреја, није одустала од дојења.

Знам колики је значај мајчиног млека и дојења и старије дете сам дојила. Он има седам година и схватила сам да то није тако тешко. За мене дојење нема алтернативу", каже Оливера Лазаревић.

Иако је наша држава ратификовала Конвенцију о заштити материнства и Закон о раду предвиђа одговарајуће мере заштите и подршке мајкама које доје своју децу, у пракси се закон не поштује, кажу у удружењу "Родитељ", где се већ шест година баве подршком беби-дојењу.

"Иако је пауза на раду због дојења и скраћено радно време због дојења законски регулисано, ми немамо сазнања да и један послодавац примењује такву праксу нити да су мајке довољно информисане и имају право на то", рекла је Ангелина Радуловић из удружења "Родитељ".

Из удружења апелују на послодавце да мајкама обезбеде паузу за дојење или скраћено радно време како би могле да доје децу.

Мајкама поручују да не морају да престану да доје децу, чак и пре истека породиљског одсуства јер имају право да ускладе једно и друго.

Мајчино млеко за бебу је изузетно здраво јер су у њему идеално избалансиране све хранљиве материје.

"Осамдесет седам посто воде, угљени хидрати, протеини, масти. Оно чега нема у вештачким хранама, а то су антитела која дижу имунитет што је јако битно у првим данима живота. Осим што је добро за дете толико је добро и за мајку јер прво дојење материцу брже врати у њен првобитни положај. Поспартална крварења краће трају, мама брже врати тежину и мама која је дојила, статистика каже, има мање шанси да оболи од карцинома дојки и материце", каже педијатар у Дому здравља Жарково Наташа Вујовић.

Упркос препорукама светске здравствене организације да бебе доје до треће године живота, подаци Уницефа кажу да је проценат беба које се до шест месеци хране искључиво мајчиним млеком тек нешто виши од 12 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи