Читај ми!

Неексплодирана бомба у Сави код Шапца?

Заљубљени у Саву и мештани шабачког викенд насеља код старог железничког моста страхују већ две године од неексплодиране авионске бомбе у реци. Да ли је стварно реч о неексплодираном пројектилу?

У августу 2013. године, када је пронађен метал у води надлежни су претпоставили и званично говорили да је реч о авионском пројектилу са лансирним навођењем заосталим из Нато бомбардовања, дугим око три метра са 87 килограма експлозива. Шабачке недоумице и бојазни биће разрешени највероватније наредне недеље.

Милорад Лазић нашао је бомбу пре две године када је косећи затрављено речно корито ударио у метал. И ове године ју је пронашао са нижим водостајем Саве.

Без детаљније истраге надлежни су претпоставили да је реч о о пројектилу ГБУ тешком 225 килограма. Место је тада због безбедности означено са орјентирима и тракама.

Река је прошле године однела обејежја али не и претњу у води за шапчане. Ништа није предузимано.

"Овде се налази бомба, могу руком да је закачим. Ту је перо дугачко око 70 - 80 центиметара, а са стране има још једно", каже Милорад Лазић из Шапца.

Додаје да су мештани ставили стуб близу бомбе да не би неко закачио пентoм, али и да деца не би долазила да се купају.

Бомба на само педесетак метара од обале где се купају и плове чамцима две године је бојазан за више стотина викендаша.

"Ко год дође ми их упозоравамо, страх нас је шта може да се догоди", каже Вера Лазић из Шапца.

Пошто је низак водостај Саве, мештани страхују да ће чамцем закачити бомбу и тако је активирати. Зато апелују да се што пре склони.

Новинарско интересовање за бомбу, након две године заинтересовало је и надлежне из Сектора за ванредне ситуације. Стручна екипа штаба на означеној локацији лако је пронашла и снимила шабачки проблем у води, који изгледа и није опасан колико се претпостављало.

Да на метар дубине у Сави није неексплодирана авионска бомба надлежни из стручне службе нису могли да нам потврде, речено нам је да се акција и истрага наставља.

Незванично смо сазнали да су шапчани две године страховали од металног дела брода тешког око 300 килограма. У локалној управи нам је потврђено да се од њих наредне недеље очекује помоћ у механизацији и службама при акцији извлачења. Тада ће се и потврдити од чега се на 106 савском километру страховало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи