Читај ми!

У Гучи само звуци трубе

Овогодишњи 55. Сабор трубача у Гучи биће историјски по томе што је начињен "рез" да се од сада на фестивалима у "престоници трубе" могу чути само звуци "чаробног лименог инструмента", каже домаћин манифестације Слободан Јоловић.

Јоловић је рекао за Танјуг да је циљ фестивала да сачува традицију пратећи савремене токове, јер, како је оценио, уколико се то не учини пропашће као и многи други у Србији".

Јоловић је нагласио да на Сабору у Гучи неће бити концерата народне музике.

Према његовој оцени, у будућности ће Гуча постати искључиво фестивал трубе и окосница када је у питању трубачка музика у целом свету.

Јоловић каже да је неопходно више пажње посветити трубачима и труби, а у новембру ове године биће одржан састанак и именован уметнички директор манифестације, који ће радити на унапређењу програмских садржаја до следећег, 56. Сабора.

Указао је да је ове године је одлучено да, без обзира на економску кризу, поред фестивала више пажње буде посвећено гостима у циљу промоције српског туризма.

"Безбедност за време 55. Сабора је на највишем могућем нивоу. Све мере су предузете поводом тога, а полиција и остале надлежне службе свој посао раде врло професионално 24 сата", каже Јоловић додајући да је снабдевање водом и електричном енергијом уредно.

Наводи да су гости пристигли из земаља у окружењу и са више континената, а како оцењује, долазиће у још већем броју када се Сабор унапреди.

"На сутрашњем финалном надметању у којем учествује 16 трубачких оркестара очекујемо око 150 хиљада посетилаца, а до краја манифестације око пола милиона гостију", нагласио је Јоловић.

Марко, гост из Италије каже за да је први пут у Гучи и одушевљен је атмосфером, храном, пићем и фестивалом.

Поново ће, како каже, доћи овде обзиром да су људи веома гостољубиви.

Његов земљак Нико наглашава да му се свиђа балканска музика. "Дошли смо овде због концерта Горана Бреговића и синоћ смо се сјајно провели", наводи он.

Гошће из Пољске кажу да ће доћи и на 56. Сабор јер се дивно проводе.

Посетилац из Француске, Мишел напомиње да је невероватан провод, иако је први пут у престоници трубе. Обећава да ће доћи и следеће године са већим друштвом јер, како истиче, одушевљен је свиме што је видео.

Овогодишњи 55. Сабор трубача почео је 3. а завршава се 9. августа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи