Ђурић уручио кључеве станова у Прилужју

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић уручио је у Прилужју код Вучитрна кључеве 12 станова младим брачним паровима, интерно расељеним и социјално угроженим породицама.

У становима величине 40 квадрата кров над главом имаће 40 људи, а Канцеларија за Косово и Метохију је у изградњу уложила 19 милиона динара.

Што је српска средина на Косову већа, то је неразвијенија. Такав је случај и са Прилужјем код Вучитрна.

Млади, међутим, не напуштају село. Неки од њих су данас добили кров над главом. Захваљују на помоћи, али кажу још много тога им треба.

"На жалост, нигде не радимо. Ни ја ни супруг, само од социјалне помоћи и од дечијег додатка што је веома мизерно, али за сада само то. И помоћи ће нам наши колико год је то могуће", каже Милица Аритоновић.

Мештанин Станислав Машић каже да његова ћерка, која има 22 године и синови од 26 и 27 година нигде не раде и живе само од његове плате.

У Прилужју је позитиван природан прираштај. Пуно је деце. За сада, Канцеларија за КиМ је у Прилужју направила 12 станова.

Директор Канцеларије Марко Ђурић поручује да ће држава Србија бити са народом на Косову и Метохији.

"И искра наде која постоји код нашег народа овде на КиМ сведочанство је наше жилавости и залог за то да можемо веровати да, ако будемо радили, ако се будемо трудили, онда можемо и да опстанемо", каже Ђурић.

Ђурић је рекао да су Срби на Косову и Метохији окупљени не само љубављу према својој земљи, већ да су сабрани и као баштиници српске прошлости, традиције која сеже из времена средњевековне државности.

"Дакле, Срби су аутохтон народ на подручју КиМ који има право да овде живи у миру, као сви други да остварује своје право на слободу, живот и рад", рекао је он.

Канцеларија ће наставити да спроводи овакве пројекте, неки су у току, а неки су већ завршени, закључио је Ђурић.

Прилужје припада општини Вучитрн. У том граду, Срби се окупљају једном годишње, на данашњи празник и славу Цркве Светог Илије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи