Вулин: Помоћ ЕУ мала и недовољна

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је помоћ ЕУ за збрињавање миграната на територији Србије мала и недовољна и истакао да Србија не може, ни финансијски ни политички, сама да реши тај проблем.

Вулин је, упитан да ли је ЕУ одговорила на његов апел да финансијски помогне по питању миграната, рекао да за сад није и нагласио да "не може да разуме да ЕУ чека да се заврше годишњи одмори да би рекла нешто по питању миграната".

"Ово није проблем Србије, Србија га није направила нити ће га решити, већ морамо да га решимо заједно са ЕУ", истакао је Вулин.

Он је додао да је још важније од финансијске помоћи да ЕУ формулише шта жели да уради са мигрантима, јер смо за сад видели само зид.

"Помоћ је за сад мала, више него недовољна, а ово је скуп процес", рекао је Вулин.

Додао је да Србија неће дозволити да мигранти на терититорији наше земље буду без медицинске помоћи, хране или воде.

"Али ми то не можемо сами да изнесемо, ни финансијски ни политички", рекао је Вулин.

Министар је рекао да ЕУ има испред себе две опције - да помогне да на територији са које долазе мигранти коначно буде мир или да их прихвате на тероторији својих држава.

Ускоро закон о заштити радника у иностранству

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је прошле године у Србији забележено 125 случајева трговине људима, углавном због радне експлатације, и најавио усвајање закона о заштити радника упућених на рад у иностранство.

"Некада је била доминантна сексуална експлатација, сад је у питању радна експлоатација и све се више дешава нашим грађанима од стране наших грађана", рекао је Вулин новинарима поводом Међународног дана борбе против трговине људима.

Према Вулиновим речима, закон је прошао јавну расправу а његово усвајање једино је што Србија може да уради да заштити радника који ради у иностранству.

"Једино што ми можемо да урадимо је да нашег радника заштитимо пре него што оде, да зна где иде, да буде информисан о томе, да потпише одговарајући уговор, да је послодавац одговоран за све што ће му се десити, да наша дипломатско конзулана представништва знају да је неко дошао да ради, зашто је дошао, ко му је послодавац, које је то градилиште", навео је Вулин.

Вулин је данас обишао продавнцу пецива "Бејгл", чији је приход намењен програмима помоћи за борбу против насиља и трговине људима. Продавницу је основала НВО Атина и то је јединствен пример социјалног предузетништва у Србији.

Дечји додатак само уз редовно школовање

Вулин је рекао да ће тражити да дете редовно похађа школску наставу како би могло да добије дечји додатак.

Вулин је новинарима у Београду рекао да и сад у закону постоји обавеза родитеља да упише дете у школу како би примало дечји додатак.

"Мој предлог ће бити да не буде довољно само да упишете дете у школу, већ мора да буде редовно на похађању наставе. Не могу да разумем родитеља коме је у интересу да му дете не иде у школу", рекао је Вулин.

Упитан о илегалним домовима за стара лица, Вулин је рекао да се министарство бори против тога, да је затворено неколико десетина домова, али да је за решавање тог проблема потребна подршка целог друштва, поготово грађана.

"Морамо сви заједно да се погледамо у лице и, кад затворимо неке од илегалних центара, запитамо ко је довео своје родитеље у установу у којој немају заштиту", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи