Читај ми!

Спор око земљишта на Златибору без коначног решења

Mинистарствo грађевине решењем је Привредном комбинату "Златибор", приватној фирми, дозволило упис својине над 2.213 хектара земљишта, које је раније било у државном власништву. Министарка Зорана Михајловић каже да је Министарство све радило по закону, док председник Општине Чајетина Милан Стаматовић тврди да то није тачно и тражи смену министарке.

Милан Стаматовић тврди да 2003. године, када је приватизован ПК "Златибор", предмет приватизације није било земљиште које је користио тај комбинат, већ објекти и све оно што је чинило друштвени капитал.

Комбинат и његову имовину нови власници су купили за милион евра, а сада им се решењем Министарства даје у власништво преко 2.213 хектара чија је тржишна вредност четири милијарде евра, тврди Стаматовић. 

Министарка Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да спорнa 2.213 хектара земљишта по новом закону нико неће моћи да добије без накнаде.

"Онај ко је сада власник, платиће по тржишној цeни. Платио би и по претходном закону. Ти су предмети у изради", наводи Михајловићева.

Према њеним речима, донето решење није коначно, а комисија је формирана јер je председник општине реаговао, сматрајући да је тим решењем нарушен јавни интерес.

"Ова влада није претварала пашњаке у грађевинске парцеле, већ је то урадила претходна власт. Решења нису коначна, зато јесмо били у катастру", напомиње Михајловићева и додаје да у овом спору Управни суд даје коначну реч.

Како каже, њена надлежност је да заштити закон и уставни поредак, а "улазећи у локални катастар, отворена је Пандорина кутија и пронађено је много неправилности и незаконитих радњи".

Министарка подсећа да се приватизација наведеног земљишта десила 2003. године, те је сада на терен послата радна група са задатком да провери катастар и утврди шта је било са приватизацијом.

Милан Стаматовић тврди да наводи министарке Михајловић нису тачни и пита зашто је општина Чајетина упућена на Управни суд ако решење није коначно.

"Ми смо вашим помоћницима дали дискове, а ви не знате шта се налази на томе. То земљиште је надлежност локалне самоуправе, која може да га промени из пољопривредног у грађевинско", каже Стаматовић.

Према његовим речима, власници су од доношења решења покосили све ливаде.

Министарка Михајловић одговара да је то надлежност Управног суда зато што су решења специфична, јер је земљиште било предмет приватизације.

"Шта се дешавало 2002, видеће тужилаштво. Паралелно са овим процесом имамо проблем у Чајетини да се ради и гради без дозвола. Мислим да се води политичка кампања у Чaјетини јер нема аргумената и нема чињеница", тврди Михајловићева.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи