Читај ми!

Комисија прикупила податке о ПИК "Златибор"

Mинистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да нема кривице тог министарства у вези са земљиштем ПИК "Златибор" и да ће све податке, које је специјална комисија прикупила у извештају, а који упућују на одговорне, проследити у току дана полицији и тужилаштву. Општина Чајетина оспорава извештај Радне групе.

Општина Чајетина тражи поништавање решења којим се ПИК "Златибор" дозвољава упис права својине на земљишту, преноси Танјуг.

Михајловићева је новинарима након обиласка деонице Аранђеловац-Крћевац са представницима Светске банке рекла да је у првом тренутку, када се појавила инсинуација да нешто није урађено по закону, формирала комисију која је два дана у Општини Чајетина контролисала катастар и податке локалне самоуправе.

"Извештај комисије ће сутра до краја радног дана бити објављен на сајту нашег министарства. Сада сигурно могу да кажем да штета није настала ни по једном решењу које је министарство издало", рекла је министарка.

Према њеним речима, реч је о 2.200 хектара земљишта, од чега три решења министарства која се односе на 1.900 хектара одговарају чињеничном стању.
Друга решења Министарства, додаје Михајловићева, садрже податке добијене из катастра где комисија није урадила посао на прави начин, па ће они бити враћени катастру Чајетине да се уподобе.

Подсетила је да је реч о приватизацији из 2002. године, те да је власник ПИК "Златибор" и по претходном и по новом Закону о конверзији дужан да плати накнаду по тржишној вредности.

"Ни један ни други закон не подразумевају упис својине без накнаде", поручила је министарка.

Потпредседница владе је истакла да је Министарство дошло и до других фрапантних података на основу чега је, како каже, позвала и полицију и тужилаштво да у овом случају реагују.

"У поседу имамо диск који смо добили у локалној самоуправи, а на којем је 300 страна. У питању је приватизација 2002. године када је практично приказано четири хектара грађевинског земљишта, а данас имамо податак да исто приватизовано земљиште има 280 хектара", навела је Михајловићева.

Питање за људе који су водили Општину и нашта би требало да одговори полиција јесте, истиче Михајловић, како су четири хектара постала 280 хектара. Додала је да ће се ти подаци у писаној форми у току дана доставити полицији и тужилаштву.

Запитала је и како је могуће да се у катастар упише нешто што није власништво Општине, да се граде инфраструктурни објекти и да се даје у закуп земљиште које није у власништву општине, нити државе, већ је приватизовано.

"Озбиљне су ствари које се тамо дешавају, али штета није направљена од министарства, нити је то тако могло бити. Ми ћемо у сваком случају инсистирати да сваки катастар прегледамо још једном", поручила је потпредседница Владе.

Михајловићева је подвукла да је питање и како може да се гради гондола која нема ни локацијске услове, ни грађевинску дозволу на приватизованом, дакле туђем земљишту.

"Све је то за надлежне органе, а само могу да приметим да се и 2002. и 2012. па и данас није мењао председник општине Чајетина. Очекујем од надлежних органа да реагују", поручила је она.

РГЗ: Ако је било грешке, исправићемо 

Огласио се и Републички геодетски завод (РГЗ) који је најавио да ће исправити грешку уколико је до ње дошло поступањем Комисије која је разграничавала државно и друштвено земљиште ПИК "Златибора", на шта указује општина Чајетина.

У саопштењу РГЗ се истиче да ће евентуална грешка бити исправљена с обзиром да решење још није правоснажно.

"Са друге стране, оцену законистости даће Управни суд. Оправданост сумњи у правичност решења биће преиспитана у поступку који је пред тим судом покренут. По коначности поступка, РГЗ ће у целости поступити по пресуди и, уколико буде потребно, биће исправљен упис права на непокретности", саопштава Завод.

На тај начин ће, како наводе, бити елиминисана могућност да се притисцима покуша утицај на рад и одлучивање РГЗ-а.

У саопштењу се прецизира да је у поступку јавног излагања Комисија разграничавала државно и друштвено земљиште у складу са Законом о претварању друштвене својине у пољопривредно земљиште и Законом о државном премеру и катастру.

ПИК "Златибор" је, како додају, приватизовано друштвено предузеће које поседује пољопривредно и градско грађевинско земљиште у катастарској Општини Чајетина.

На тој адреси истичу да се до сада показало да су појединци или интересне групе склони конструисању афера које се тичу права на имовину ради прикупљања политичких поена, своје маркетиншке промоције или сопствених финансијских интереса што као резултат ствара сумњу у правну сигурност за грађане у области права на имовину.

"На тај начин се нарушава углед Републичкцог геодетског завода, а грађани, домаћи и страни инвеститори и међународна заједница доводе у заблуду о квалитету и поузданости услуга које РГЗ пружа као сервис грађана у домену права на својину.

Општина Чајетина оспорава извештај Радне групе 

Општина Чајетина оспорава извештај Радне групе Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, сачињен ради испитивања свих детаља и чињеница у вези са располагањем земљиштем ПИК "Златибор" у коме је закључено да у поступањима тог министарства није дошло до штете по државу.

У саопштењу општине Чајетина се наводи да је у извештају Радне групе закључено да није дошло до штете по државу и да упис својине није могућ, а да је управо решењима тог министарства привредном друштву Златибор дозвољен упис права приватне својине.

"Поново напомињемо да се ради о поклањању државне, не општинске земље", наводи се у саопштењу и додаје да је реч о углавном грађевинском и пољопривредном земљишту површине 2.213 хектара.

Општина се позива на одлуку Уставног суда у вези са приватизацијом Луке ''Београд'', сматрајући да је том одлуком дефинисан и случај земљишта на Златибору.

Уставни суд је, како се додаје, рекао да приватизација не подразумева продају земљишта субјекта приватизације, већ промену власништва над друштвеним субјектом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи