"Упознати Роме с начином заштите од дискриминације"

Припадници ромске популације у Србији требало би да буду упознати с начином на који могу да траже заштиту својих права, закључак је састанка поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић и председника Националног савета ромске мањине Витомиром Михајловићем.

Неопходно је обучити педагошке асистенте, ромске координаторе и здравствене медијаторе, сагласили су се саговорници, али и упознати саме Роме и Ромкиње у насељима са начинима заштите од дискриминације пред Повереником за заштиту равноправности, преноси Танјуг.

Михајловић је, како се наводи у саопштењу Поверенице, предложио да се школска деца у Србији упознају са ромском културом и традицијом, како би се млади од малих ногу учили разумевању и поштовању различитости.

На састанку је договорено да савет ромске националне мањине активније почне да подноси већи број притужби Поверенику због дискриминације ромске националне мањине.

Повереница је такође разговарала и са директорком организације "Из круга" Лепојком Чаревић Митановски о положају жена са инвалидитетом. На састанку је закључено да је потребна већа сензибилизација центара за социјални рад када су у питању проблеми ове рањиве популације.

Са извршним директором "АС Центра" Ђурицом Станковим, повереница је разговарала о проблемима са којима се сусрећу особе које живе са ХИВ-ом, међу којима су недостатак сарадње са надлежним органима, недовољна психосоцијална подршка и превентива, непридржавање препорука Светске здравствене организације и недостатак медицинских апарата.

Током сусрета поверенице Јанковић и директора организације "Група 484" Владимира Петронијевића, кључно питање је било како најбоље решити проблем тражилаца азила.

Оцењено је да би најефикаснији модел био увођење привремене заштите од шест месеци до годину дана, а истакнута су три суштинска проблем - контрола граница, привремено збрињавање и систематско збрињавање.

Такође је закључено да је потребно радити на даљој сензибилизацији грађана и грађанки у вези са проблемима миграната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи