Читај ми!

Нови закон, брана раду на црно?

Уочи почетка примене Закона о инспекцијском надзору, надлежна министарка Кори Удовички рекла је да се очекује да нерегистроване фирме неће више измицати контроли. Инспектори ће сада моћи да улазе у приватан посед, где се такве делатности најчешће и обављају.

У недостатку посла, радници који раде на црно, у страху од губитка и таквог посла, не желе да излазе у јавност. Вреле дане проводе радно, али су за инспекцију, кажу, невидљиви – послодавци их на време растерају са градилишта. Најтеже је путарима, којима је, док постављају асфалт, температура и до 170 степени, па на послу често доживљавају топлотни удар.

У Синдикату кажу да 26 путарских предузећа редовно пријављује раднике, али су немоћни у оним фирмама где им власници не дозвољавају приступ, јер имају све више непријављених радника.

"Правећи беле и црне листе послодаваца од 542 привредна субјекта која се баве путном привредом, утврдили смо да више од 120 нема ниједног запосленог", напомиње председница Синдиката путара Соња Вукановић.

Према њеним речима, решење за послодавце који држе раднике непријављено јесу новчане казне.

Инспектори рада свакодневно покушавају да ту област коначно уреде – да сваки грађевински радник има радну књижицу и да не стрепи хоће ли га ухватити како ради на црно. Приликом контроле једног београдског градилишта пронашли су бројне неправилности. И код две фирме, ангажоване као извођачи, пронашли су осам непријављених радника.

"Одређен број људи је побегао са градилишта. Не постоји доказ да је прегледана привремена електрична инсталација, због тога је инспектор поднео захтев за покретање прекршајног поступка", наводи Маја Илић из Републичке инспекције рада.

Илићева додаје да су чести случајеви да се изричу казне које су знатно ниже од законом прописаних.

Шеф градилишта фирме "Бомекс" Божица Радоњић каже да је циљ да то предузеће ради по прописима да газда не би плаћао казне. Због тога ћемо пријављивати раднике које примамо, напомиње Радоњићева.

Да ли ће држава коначно стати на пут раду на црно знаће се од 30. јула, када почиње примена Закона о инспекцијском надзору. Инспекције више неће моћи да поричу одговорност за нерегистроване фирме, које су најочитији пример сиве економије. То је, кажу стручњаци, шанса да се коначно стане на пут дивљој градњи коју инспектори на терену сада као да не примећују, али и профиту који су несавесни инвеститори стицали на вишку квадрата.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи