Читај ми!

Омбудсман поднео амандмане на закон о броју запослених

Заштитник грађана Саша Јанковић упутио је надлежном одбору Скупштине Србије амандмане на Предлог закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору.

Циљ је да се заштити независност свих државних органа који по Уставу и закону послове заштите права грађана и контроле других органа и организација морају да раде независно, а не само оних које је Влада обухватила својим предлогом, наводи се у саопштењу из кабинета Заштитника грађана, преноси Танјуг.

Предлогом Владе прописано је да Уставни суд, Високи савет судства и Државно веће тужилаца, који су независни државни органи, сами утврђују максималан број запослених у својим службама, број судија и тужилаца, док би у службама Заштитника грађана, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Повереника за заштиту равноправности, Државној ревизорској институцији и Агенцији за борбу против корупције, по предлогу Владе, максималан број запослених требало да утврди Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања скупштине.

Заштитник грађана наводи да се предлогом Владе крши уставна и законска гаранција права грађана да органи за заштиту права грађана и контролу других органа и организација чија је независност гарантована Уставом, односно органским законом, свој посао раде независно од било ког органа власти.

Тиме се крши и Уставом утврђено државно уређење, као и јединство правног поретка.
Независност Заштитника грађана као државног органа гарантује Устав, а посебни органски закони прописују независност два повереника, Државне ревизорске институције и Агенције за борбу против корупције, додаје се у саопштењу.

Заштитник грађана је амандмане, као овлашћени предлагач, поднео у сагласности са повереником Родољубом Шабићем, повереницом Бранкицом Јанковић, председником Државне ревизорске институције Радославом Сретеновићем и директорком Агенције за борбу против корупције Татјаном Бабић, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи