Читај ми!

Благојевић: Поново системска борба против поплава

Србија коначно, после неколико деценија, има озбиљан и системски приступ проблему ризика од елементарних непогода, сматра шеф Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић. Закон који ће регулисати то питање требало брзо да уђе у јавну расправу, напомиње Благојевић.

"Закон би требало да заокружи систем који би требало да учини да наша држава спремно чека прву будућу ситуацију као што је била она из маја 2014. године и да у међувремену ради на смањењу ризика од прекомерних штета", рекао је Благојевић у Влади Србије, преноси Танјуг.

Благојевић је истакао да закон за управљање ризиком од елементарних непогода треба да прође пуну процедуру и да " ту не сме да се ломи преко колена".

"То није закон који сме да иде у скупштину по хитној процедури, већ око кога треба направити најшири могући круг консултације свих актера", истакао је Благојевић.

Напоменуо је да је то први такав закон у Србији који треба да обезбеди системски организован приступ управљању ризиком од елемнтарних непогода.

Благојевић је рекао да рад на изради овог закона иде паралелно са имплементацијом конкретних пројеката на терену.

"Само ове године почиње имплементација пројекат вредних 70 милиона евра, почињемо први пут да се након неколико деценија озбиљно бавимо послом спречавања штете, а не обновом након што је штета већ настала", навео је Благојевић.

Навео је да је за претходних 20 година направљено 19 брана за бујичне воде, а само у овој години биће готово 23.

Истакако је да је последња анализа у басену реке Колубаре рађена 70-их година, пре четири деценије, и да су сви озбиљнији пројекти рађени су пре три или четири деценије.

"Србија се јако озбиљно бавила заштитом од поплава од средине шездесетих до средине осамдесетих година али усред немаштине средином осамдесетих са тим послом се стало...Ми сада заправо настављамо тај посао", нагласио је Благојевић.

Подсетио је и да је у децембру прошле године влада усвојила национални програм управљања ризиком од елементарних непогода, као и да је паралелно са законом привреден и крају акциони план.

Све се, истакао је Благојевић, ради у сарадњи са најбољима на свету Уједињеним нацијама, Светском банком, Европском унијом, држава партнерима Шведском Холандијом, Италијом.

Јапанска влада финансира студију за спречавање поплава 

У Влади Србије потписан је уговор за израду Студије унапређења заштите од вода у сливу реке Колубаре, а коју финансира јапанска влада, као део ширег пројекта, чија је укупна вредност 3,64 милиона долара, преноси Танјуг.

Уговор су потписали стална координаторка програма Уједињених нација за развој УНДП Ирена Војачкова Солорано и директор Института за водопривреду "Јарослав Черни" Милан Димкић.

Студија би требало да на основу искуства из 2014. године одговори на питање шта је потребно урадити како би се избегле поплаве у сливу реке колубаре у будућности, односно како би се избегла или контролисала евентуална штета или губици.

Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић рекао да су штете у басену реке Колубаре у катастрофалним мајским поплавама прошле године учествовале са 60 одсто у укупним штетама у Србији.  Благојевић је прецизирао да је укупна штета у Србији била већа од 1,7 милијарди евра, а да је штета у сливу реке Колубаре процењена на 900 милиона до милијарду евра.

Према грубим проценама, за изградњу система за заштиту од поплава општина у Колубарском басену потребно је 110 милиона евра.

Благојевић је напоменуо да је израда студије део ширег пројекта унапређења отпорности за одговор на ванредне ситуације који финансира Влада Јапана, а спроводи УНДП у партнерству са Канцеларијом а чијем је челу. Он је истакао и да Јапан овом донацијом постаје највећи билатерални донатор Србије после поплава.

Амбасадор Јапана у Србији Јуици Такахара реконструкција након поплава није довољна већ су потребна дугорочна решења, додајући да ће овај пројекат помоћи општинама да израде техничку документацију за веће инвестиције потребне за изградњу система за одбрану од поплава.

То ће, истакао је, омогућити нижи степен угрожености од поплава и већу заштиту људи што ће допринети бољем квалитету живота на тим подучјима.

Војачкова Солорано казала је да је циљ ове студије процена садашњег стања, и обезбеђивање дугорочних мера ради постизања превенције или барем смањења негативних утицаја будућих катастрофа.

Израду студије унапређења заштите од вода у сливу реке Колубара реализоваће Институт за водопривреду "Јарослав Черни", а спроводи УНДП у партнерству са Канцеларијом за обнову и помоћ поплављеним подручјима.

На том послу биће неопходна сарадња више државних институција, као и 16 локалних самоуправа чије се територије налазе у басену Колубаре.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи