Читај ми!

Новим законом до квалитетних и доступних уџбеника

Нови закон о уџбеницима требало би да обезбеди квалитетне уџбенике који ће бити доступни свим ученицима и заштитити породични буџет, рекао је министар просвете Срђан Вербић. Нови закон треба да реши проблем корупције и нетранспарентности у избору уџбеника, додаје Вербић.

Наводећи да је израда новог закона трајала годину дана и да је постигнута сагласност највећег броја заинтересованих страна, Срђан Вербић је на седници скупштинског Одбора за образовање рекао да се новим законом одређује максимална цена уџбеника и предвиђа доношење новог плана уџеника како би се видело који уџбеници су заиста и потребни, преноси Танјуг.

Министар је рекао да се број издавача уџбеника неће смањивати и да нико неће бити спречен да издаје уџбенике.

Говорећи о проблему недовољне транспарентности у одлучивању и поступку избора уџбеника који је био по налазима Агенције за борбу против корупције и других независних тимова главни узрок корупције, Вербић каже да се до сада није знало ко су људи који су учествовали у одобравању уџбеника, због чега издавачи нису ни могли да се жале на одлуке.

Вербић наводи да ће сада листе одобривача уџбеника бити јавне, као и њихове компетенције, наводећи да ће више оцењивача истовремено прегледати већи број различитих уџбеника.

"Имаћемо могућност да се исправе грешке, да се издавачима врате рукописи са упутствима шта треба исправити да би уџбеник био одобрен", рекао је Вербић.

Познато је, каже, да је било много поклона за наставнике које бирају које ће уџенике користити и недозвољног утицаја на њих, тако да се сада неће дешавати да се поклањају лаптопови или летовање у Грчкој јер ће поклони бити врло јасно дефинисани.

"Желимо уџбенике који имају препоручени обим и који се заиста користе у школи", каже Вербић наводећи да до сада цена појединачног уџбеника није била нереално висока, али да оно што није било реално то је да се штамапају уџбеници који никоме не користе.

Корак ка електронском уџбенику 

Корак ка електронском уџбенику је, навео је Вербић, увођење електронског додатка и то за оне садржаје, посебно у стручним школама, које треба често мењати.

Министар је рекао да ће предложеним законом Завод за израду уџбеника имати обавезу да припреми све уџбенике на језицима националних мањина и за децу са сметњама у развоју, али неће имати монопол издаваштва, него ће свим заинтересованим издавачима бити омогућено да се пријаве на јавни позив.

Сви издавачи, навео је Вербић, имаће обавезу да издвајају два одсто од промета на тржишту за Фонд за уџбенике на језицима мањина и за децу са сметањама у развоју, а гаранција да ће то и чинити биће полагање менице на 10 милиона динара.

Вербић је рекао и да је предвиђена забрана наметања наставних средстава без пуне сагласности родитеља, а новим решењима биће обезбеђена и праведнија расподела за пројекат бесплатних уџбеника, као и могућност наслеђивања уџбеника.

Предлог закона о уџбеницима био је у мају на дневном реду парламента, али је повучен из процедуре.

Посланик Европског парламента Дејвид Макалистер је у мају, у писму председници скупштинског Одбора за образовање Александри Јерков (ДС), изнео забринутост због жалбе Издавачке куће "Клет" на предлог закона о уџбеницима, која је сматрала да закон угрожава приватно предузетништво, слободно тржиште, конкуренцију и да фаворизује државно издавачко предузеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи