Читај ми!

Пети август Дан жалости у Србији и РС

Дан сећања на страдања и прогон Срба биће обележен 4. августа великим скупом испред Сремске Раче и низом пригодних манифестација 5. августа.

Вече сећања на дане страдања у Сремској Рачи, месту кроз које су пролазиле километарске колоне крајишких Срба. Патријарх Иринеј требало би да служи парастос, а премијер Србије и председник РС да положе венце у Саву.

"Баш у Сремској Рачи, која је била капија спаса за преко 200.000 крајишких Срба, који су своје уточиште нашли у Републици Србији, који су тих врелих августвских дана 1995. побегли да сачувају извуку живу главу да их не би снашла судбина 2.000 људи који су у 'Олуји' изгубили своје животе", наводи министар правде Никола Селаковић.

Пети август биће проглашен Даном жалости на територијама Србије и Републике Српске, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"Ми смо на заједничку иницијативу влада Србије и Републике Српске одлучили да 5. август буде дан сећања на све прогнане и страдале Србе, а на данашњој седници Организационог одбора смо се договорили како ћемо обележити тај дан", рекао је Вулин.

Према његовим речима, договорено је да ће тај дан бити обележен великим скупом 4. августа испред Сремске Раче у општини Сремска Митровица, као и 5. августа, низом пригодних манифестација од којих ће, између осталог, једна бити и минут ћутања за све жртве.

"У акцији обележавања укључиле су се обе владе, Српска православна црква и све институције наше земље", наводи Вулин.

Петог августа у 12 часова огласиће се звона на православним храмовима, чуће се и сирене за узбуну.

За Загреб Олуја није слављење страдања људи, већ дана кад је поражена политика Слободана Милошевића, а та земља, како кажу, поново уједињена. Отуда, не виде ништа спорно у прослави. Иако Србија није слала ноте или демарше појединим земљама због учешћа у војној паради, кажу у Београду, увредиће је свако ко оде на прославу.

"Ми не водимо никакву осветничку политику, озлојађену политику. Наравно да ћемо да запамтимо ко је тога дана славио, не можете да не запамтите. Знате, ако причате о односима не две државе, него два суседа, два човека који живе један крај другог - ако један тугује једног дана јер је изгубио све, а други се томе радује, то није добро", додаје Селаковић.

Упркос позиву Хрватске, најјачи хрватски савезници из НАТО-а неће парадирати у славу две деценије Олује. Све се више спекулише да ће хрватске оружане снаге маршитати саме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи