Читај ми!

Србија улаже напоре да сузбије трговину људима

Влада Србије уложила је значајне напоре да испуни минимум стандарда неопходних за сузбијање трговине људима, наводи се у годишњем извештају америчког Стејт департмента.

У редовном извештају о трговини људима широм света наводи се да је у Србији знатно повећан број идентификованих жртава, нарочито радне експлоатације, али да неке од тешкоћа представљају непостојање процедура за помоћ жртвама и неадекватна обука социјалних радника.

Мали број трговаца људима је осуђен, и то на благе казне, а држава не пружа довољну заштиту жртвама током кривичног поступка, због чега су оне изложене застрашивању и ре-трауматизацији, преноси Бета.

Стејт департмент идентификовао је Србију као земљу порекла, транзита и крајњег одредишта за трговину људима и децом.

Криминалне групе из Србије организују сексуалну експлоатацију српских држављанки у земљама региона и Европе, нарочито Русији, Италији, Немачкој и Швајцарској, као и у Уједињеним Арапским Емиратима.

Деца, нарочито ромска, принуђена су на рад, прошњу, ситан криминал и сексуалне односе, најчешће од стране чланова породица у Србији.

Стране жртве трговине људима у Србији су из суседних земаља, Бугарске, Румуније и Молдавије.

Препоруке Сједињених Америчких Држава Србији су да повећа број осуда и пооштри казнену политику, обучи истражитеље, тужиоце и судије и обезбеди пуну заштиту жртвама које сведоче у судским поступцима.

Потребно је и побољшати сарадњу са невладиним организацијама које помажу жртвама и финансирање оних организација које спроводе програме њихове реинтеграције у друштво, сматрају у Стејт департменту.

Када је реч о Косову, које је наведено одвојено од Србије, у извештају се наводи да је корупција власти створила услове за неке видове трговине људима.

Већина жртава трафикинга су девојке, али криминалне групе такође присиљавају на проституцију жене из Србије, Албаније, Румуније и других европских држава.

На Косову је повећан број осуда за трговину људима, али казне су благе, а Влада није обезбедила новац за фонд за компензацију жртава, закључује се у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи