Читај ми!

Војничким кораком уз звуке трубе

ПГП, музички издавач РТС-а, убудуће ће више пажње посвећивати традиционалној српској труби и Сабору у Гучи. Учешће ПГП РТС-а на Сабору трубача у Гучи биће значајније него претходних година, а та врста музике убудуће ће бити заступљенија у његовој продукцији.

Од инструмента који је у ратовима бодрио војнике, труба је последњих деценија код нас постала незаменљива на свим важним догађајима и прославама, од породичних до државних.

У цивилству мајстор трубе, али на првом месту професионални војник, десетар Дејан Јевђић радни дан у касарни "Владе Радовановић" у Пожеги започиње као и друге колеге: уз звуке војне трубе. Након дизања државне заставе, смотре, следе уобичајени задаци припадника Војске Србије.

Командир касарне "Владе Радовановић" у Пожеги Саша Ђорђевић рекао је да су поносни на чињеницу да у јединици имају припадника као што је Дејан Јевђић.

"Припадник који је тринаест година са нама и који је за тих тринаест година све задатке извршавао на веома високом нивоу, са врло добрим и одличним оценама", навео је Ђорђевић.

Професионални војник, десетар Дејан Јевђић рекао је да у војсци важе правила ред, рад и дисциплина. "То је оно што сам ја и успео да пренесем у свој оркестар", каже Јевђић.

Такав систем рада донео му је награде на Сабору трубача у Гучи, мајсторско писмо, али и отворило врата продукцијске куће Радио-телевизије Србије.

Директор ПГП РТС-а Радмило Цвијовић каже да је музика оно по чему је Србија препознатљива. "И управо је наш заједнички задатак да заједно са оркестрима као што је Јевђићев или Петровићев кажемо свету шта смо и ко смо", рекао је Цвијановић.

А да би свет био задивљен том музиком, потребно је свакодневно вежбање. За чланове оркестра Дејана Јевђића, после обавеза на послу, следе сати усвиравања, како би сваки тон био на свом месту.

Да Јевђићима не мањка слуха, потврђује и то што у оркестру свирају три рођена брата.

"Најмлађи брат Бранко одабере бубањ да свира, онда средњи брат Слободан тенор трубу, а ја сам изабрао да кажем ову водећу филигорну, малу трубу", рекао је мајстор трубе Дејан Јевђић.

Дејан дан започиње али и завршава уз звуке трубе. Недалеко од куће у селу Расна, често засвира и сам на истом пропланку, где су пре њега музицирали прадеда солунац, због кога је заволео војни позив, и деда, који га је научио да свира трубу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи