Читај ми!

Изменама закона против професионалних обарача тендера

Из године у годину расте број захтева којим понуђачи желе да оборе конкурс за јавне набавке. Прошле године је чак 65 одсто таквих захтева било основано, подаци су Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки. Међутим, није занемарљив проценат оних који неосновано покушавају да оборе конкурс, због чега неке јавне набавке трају месецима.

Ниједан тендер не би могао да буде оборен да је у потпуности урађен у складу са законом, сматрају у организацији "Транспарентност Србија". Тендери, оцењују, најчешће пропадају због фаворизовања одређених понуђача, лошег планирања потреба и формалних недостатака.

"Не могу се кривити они који користе прилику да оборе тендер зарад неког свог пословног интереса, оваквог или онаквог, већ треба онај ко спроводи поступак јавне набавке, дакле наручилац, да уради све што је до њега да би тај тендер био исправан", каже Немања Ненадић, програмски директор Транспарентност Србија.

Јавне набавке се, осим у енергетици, највише оспоравају у здравству где од брзине њиховог спровођења може да зависи и живот пацијента. Око 10 одсто понуђача који не прођу на тендеру Клиничког центра Србије покушају да га оборе. У тој установи кажу да годишње потребе планирају правовремено, мада је у здравству немогуће све предвидети.

"Потребе за неким леком осцилирају у току године, а неке компликације које се догађају у болесним стањима не можемо предвидети, не можемо сада у магацинима Клиничког центра Србије држати велики број резервних лекова, средства које се користе у медицини, јер то би значајно оптерећивало буџет Клиничког центра Србије и то би било једно нерационално трошење средстава", каже директор Клиничког центра Србије Миљко Ристић.

У јавности се неретко помињу и такозвани професионални обарачи тендера, који оснивају фирму само за ту сврху. Надлежна републичка комисија истражује да ли је у неколико случајева било намерних злоупотреба од стране понуђача. Често је, кажу, то немогуће утврдити. Такве не треба кажњавати, већ их законом у томе спречити.

"Према важећем Закону, уколико се оспорава конкурсна документација износ таксе је 80.000 динара без обзира колика је процењена вредност те јавне набавке. Поставља се питање да ли понуђач који за подношење захтева уплати 80.000 динара и тиме заустави набавку која вреди, рецимо, преко милијарду динара, преузима адекватан ризик на својој страни за случај да не успе са оспоравањем те јавне набавке, а са друге стране, штета за наручиоца може да буде велика", наводи се у саопштењу Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

Да би систем јавних набавки био ефикаснији, потребно је и да Комисија брже одлучује о основаности захтева понуђача који жели да обори тендер. Према садашњем Закону, тај рок је од 30 до 45 дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи