Читај ми!

Томићева: Јасни критеријуми за посао у јавном сектору

За оне који остану без посла у јавном сектору биће обезбеђене отпремнине и накнаде, каже за РТС председница Одбора за привреду Александра Томић. Истиче да ће постојати критеријуми и да нико, па ни политичари неће бити поштеђени. Биће формирана база података о ангажовању и примањима свих запослених, како би се омогућила контрола државног буџета, додаје Томићева.

Председница Одбора за привреду je, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је у државној управи запослено 493.000 људи и да ће се до краја ове године радити на редефинисању радних места.

"За ову годину су то 8.923 запослена, с тим што ће велики број тих људи отићи у пензију. Постојаће критеријуми, а они који буду остали без посла имаће право на отпремнину и накнаду", каже Александра Томић.

Објашњава да ће законом бити дефинисан основ за отпремнину, који ће износити 200 евра по години радног стажа, а да ће део за накнаде бити уређен подзаконским актима која треба да донесе влада.

Томићева каже да је половина оних који треба да остану без посла ангажовано у државној управи, али да се друга половина, 4.467 људи, односи на локалне самоуправе.

Локалне самоуправе ће морати да редефинишу број запослених, истиче председница Одбора за привреду уз констатацију да је најкритичнија ситуација у Нишу, Новом Саду и на југу Србије.

"То је последица свих ових година и страначког запошљавања, јер се одређени број људи запошљавао на неадекватан начин", рекла је Александра Томић и истакла да од отпуштања неће бити поштеђени ни политичари.

"Имаћемо и промену броја изабраних и именованих лица и доћи ће до рационализације радних места и у том сегменту", нагласила је председница Одбора за привреду.

За оне који се не придржавају закона следе новчане казне, али се уводи и регистар ангажованих и именованих, односно запослених у јавном сектору.

"Тако ће држава имати контролу, то јест базу података, где ће се знати ко је и како запослен, колика му је плата, што ће омогућити и контролу буџета", објаснила је Томићева.

Говорећи о изменама закона о јавним набавкама, објаснила је да то пре свега представља усклађивање са постојећим правилима, али и са прописима Европске уније.

"Имамо нову директиву ЕУ која треба да упрости процес јавних набавки, где постоје ригидне процедуре. Имаћемо и транспарентности, на интернет порталу ће се објављивати и план и поступак јавне набавке, тако да ће све бити транспарентно", рекла је председница Одбора за привреду Александра Томић и додала да очекује да се у Скупштини о томе гласа у суботу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи