Опасно дружење уз чашицу

У Србији је у порасту број особа које пију, а забрињава чињеница да су међу њима и 12-годишњаци - закључак је истраживања које је, у основним и средњим школама у Србији, спровело Удружење медицинских сестара и техничара.

У Србији има око 300.000 регистрованих алкохоличара. Забрињава чињеница што је у порасту број особа које су већ зависници од алкохола и што је, нажалост, међу њима све више деце. За првом чашицом посежу већ са 12 година.

Статистика бележи - сваки пети шеснаестогодишњак се често опија током године. Порука гласи -алкохолизам је болест, а не лоша навика.

Неуропсихијатар КБЦ "Др Драгиша Мишовић" Владимир Дилигенски каже да је проблем што нервне ћелије немају способност регенерације и уништене ћелије су увек уништене.

"Када се та количина временом смањује увек имате проблем психоорганског синдрома. Имате промене у понашању људи", рекао је професор Дилигенски.

И још један поражавајући податак,  сваки десети лечени алкохоличар је млађи од 30 година. Овакви показатељи били су и повод да се и Удружење медицинских сестара и техничара укључи и да пун допринос, пре свега код младих, у превенцији алкохолизма.

"Ми као Удружење смо препознали проблем и очекујемо да закључци конгреса изнедре показатеље који су потребни и неопходни, како би се удружење, које постоји 20 година, укључило у рад радне групе у Министарству здравља", каже Иванка Аџић, председница Удружења медицинских сестара, техничара и бабица Србије.

Према њеним речима, Удружење би дало допринос тако што би укључило своје најемитентније сестре и професоре 

Верица Миловановић, главна медицинска сестра на ВМА каже да пацијен са било којом дијагнозом на нашим просторима, или било где у свету, има исте потребе.

"Дуги низ година сестре су билевише  квантитет а не квалите на неким скуповима тако да нису могле да дођу до изражаја са свим оним што носи њихова професија, тако да је то био један од повода да се на неки начин асоцијација сестара и она је јединствена", каже Миловановићева.

У Србији постоји толерантан однос према алкохолу, због чега је потребна едукација родитеља, особља у школама, али и осталих сегмената друштва како би се на време уочили симптоми зависности и спровело лечење.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи