Читај ми!

Тежак пут до иновативних лекова

У Србију ускоро стижу нови лекови о трошку осигурања. То тврде произвођачи иновативних медикамената, а са тим се слажу и оболелели од ретких болести. У Фонду за здравствено осигурање поручују да сада издвајају далеко више новца за најсавременију терапију него претходних година.

За ретке болести у Србији ретка је и најсавременија терапија, тврде оболели.

"Најпре су у питању ретки тумори, за које постоје савремене методе. Код нас се користе неки стари лекови, а не иновативни. Такође, за неке терапије, од којих неке нису ни регистроване у Србији, уколико имају новац пацијенти купују сами, али најчешће немају новац", каже Марија Јолдић из Националне организације за ретке болести Србије.

На дуг пут лека до оболелих у Србији, жале се и у удружењу произвођача иновативних лекова. Тврде - Хрвати их имају четири пута више него ми, Бугари - седам пута, а Словенци чак 12 пута више.

Бојан Тркуља из Удружења произвођача иновативних лекова каже да се од почетка 2007. године око 240 иновативних лекова појавило на тржишту ЕУ.

"Од тога је пацијентима у Србији на располагању кроз позитивну листу само 12 лекова. У поређењу са Бугарском где је то 83, или са Хрватском где је то негде око 60, а у Словенији 140...", каже Тркуља.

Ове тврдње одбацује Фонд за здравствено осигурање. Поручују да се сада за нове медикаменте издваја више новца него раније. Тако је Фонд у 2014. години издвојио 18 одсто више средстава за лекове са Листе Це него годину пре. Обећавају, ипак, да ће размотрити и проширивање листе.

Тркуља каже да постоји реални оптимизам да бисмо у 2015. години могли да видимо један значајан искорак, због тога што је од 1. јануара ступио на снагу нови правилник, као и кроз чињеницу да су први пут ове године сви лекови који се налазе на позитивној листи набављени кроз процедуру централизованих јавних набавки и да се направи уштеда у буџету Фонда за здравствено осигурање.

На ту одлуку утичу два фактора-цена и потрошња, поручују у Фонду. Тврде да је у 2014. години потрошено више лекова него у 2013. и да су за то издвојили додатне две и по милијарде динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи