Читај ми!

Колики је вишак радника у здравству

Влада Србије усвојила је Предлог закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору. Примена тог закона требало би, како се очекује, да обезбеди реформу јавног сектора, побољша рад јавне управе и допринесе финансијској консолидацији земље. Планирано је да смањење броја запослених у јавном сектору у наредне три године умањи расходе на зараде запослених с 11,8 одсто БДП-а на осам одсто годишње. На тапету ће најпре бити запослени у судству, просвети и здравству.

У последњих годину дана, Дом здравља "Стари град" остао је без 40 запослених који су стекли услов за пензију. У тој установи кажу да су на неки начин специфични и јединствени, јер брину и о пацијентима који нису становници Општине – уместо о 47.000 грађана, имају картоне 86.000 пацијената.

"Када се прави кадровски план, онда се норматив гледа на број становника, и тако се нама стално указује вишак, што, заправо, није тако", објашњава директорка Дома здравља "Стари град" др Весна Јањушевић.

"Ургентни центар и Клинични центар уопште, пошто смо имали два велика конкурса, примио је знатан број лекара, медицинских сестара и техничара, али нама треба још", тврди директор Ургентног центра доц. др Милика Ашанин.

Четвртину запослених у здравству чине нездравствени радници. Према неким најавама, требало би да буде отпуштено око 3.000 људи.

Међутим, колико ће запослених остати без посла, и према којим критеријумима, још се тачно не зна. Незванично, у току је оштра борба између министра здравља и министарке државне управе и локалне самоуправе.

"Нама требају лекари, требају нам сестре. Зашта се ми залажемо? Да све што нам треба од немедицинског особља, да то ангажујемо. Из ког разлога? Имамо чувени проблем са спремачицама. Ми, рецимо, у некој болници имамо запослено 120 спремачица. Од тога ради њих 20", каже министар здравља Златибор Лончар.

У Лекарској комори Србије кажу да је од почетка године сертификат да оде из земље затражило око 500 лекара, али нема података о томе колико их је и отишло. Забрињава и то што их сваке године оде 200-300 више него претходне.

"Тако да се надам да ће се и ове мере које Влада буде донела, односити на рационализацију и на она места где је стварно вишак, а то је међу администрацијом, техничким особљем", истиче директорка Лекарске коморе Србије проф. др Весна Јовановић.

"Ако се настави овакав одлив а без пријема, здравство ће ускоро доћи у стање да је делатност неодржива", упозорава Зоран Савић из Синдиката запослених у здравству.

Још један проблем јесте и чињеница да у овом тренутку најмање 1.500 лекара нема неопходан број бодова за обнову лиценце без које не могу да раде.

"Нећемо остати без лекара. Министарство је направило једну радну групу која се бавила правилником о обнављању лиценце", каже Весна Јовановић и истиче да је обнављање лиценце благо либерализовано не само по броју бодова већ и по томе шта је континуитет.

"Није неопходно да у свакој години имате двадесет бодова него је довољно минимум десет", каже Јовановићева.

Лекар који нема услов за лиценцу и довољан број бодова из континуиране медицинске едукације, има рок од три месеца од датума истека лиценце и право да три пута положи испит. Ако шансу прокоцка, губи дозволу за рад на годину дана.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи