Читај ми!

Преминуо академик Драгомир Виторовић

Редовни члан Српске академије наука и уметности академик Драгомир Виторовић преминуо је у четвртак у 89. години живота, саопштила је САНУ.

Академик Виторовић рођен је у Београду, 17. септембра 1926. године. У САНУ је обављао функције Секретара Одељења хемијских и биолошких наука, од 1998. до 2002. године, наводи Танјуг.

Академик Виторовић био је врсни хемичар. Област рада била му је хемијска технологија и органска геохемија.

Докторирао је 1956. године на Природно-математичком факултету у Београду.

Радио је као професор Природно-математичког факултета Универзитета у Београду.

У звање редовног професора изабран је 1973. године. Радио је и као саветник и истраживач у Центру за хемију ИХТМ.

Током богате научне каријере био је и члан Одељења природно-математичких наука, а након тога Одељења хемијских и биолошких наука, Српског хемијског друштва, Уније хемијских друштава Југославије, Међународне уније за чисту и примењену хемију, Европског удружења органских геохемичара и Америчког хемијског друштва.

У САНУ је поред осталог био ангажован у раду Одбора за хемију и Одбора за геохемију.

Академик Виторовић, научник светског ранга добитник је многих награда и признања, као што су Октобарска награда Београда, 1972. године, Седмојулска награда 1988. и Орден рада са црвеном заставом 1981. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи