Читај ми!

Сексуално васпитање, од табуа до потребе

Већ две године, у више од 60 средњих школа у Војводини постоји предмет о репродуктивном здрављу у оквиру пројекта покрајинског Секретаријата за спорт и омладину. Ова врста едукације се у школама, осим кроз пројекте и програме, учи и кроз наставу биологије. Надлежни анализирају да ли је неопходно да се сексуално васпитање у школе уведе и као посебан предмет.

Статистика упозорава да сваки четврти адолесцент прво сексуално искуство оствари са 16 и мање година, док се годишње изврши 3.000 абортуса код девојака узраста од 15 до 19 година.

Деветнаестогодишња Дуња Траилов каже да информације о репродуктивном здрављу и сексуалном васпитању углавном налази на сајту Института за мајку и дете, у чије саветовалиште долази већ неколико година.

"Има доста информација за девојке и девојчице које нису довољно информисане, а желе да сазнају што више. Ту могу да нађем све што ме занима у овим годинама, а чега се стидим да питам родитеље, професоре или другарице", каже Дуња Траилов.

Стручњаци сматрају да је потребно да оваквих саветовалишта има више и истичу да о репродуктивном здрављу, поред установа примарне заштите, треба учити и у школама.

"Репродуктивно здравље нису само полни органи, хормони и њихова активност, него збир бројних фактора који утичу на формирање њихових личности. Ако хоћемо да млади формирају праве ставове, онда морамо да им пружимо праву едукацију која већ постоји и која је, захваљујући Уницефу, публикована и на основу ње се могу водити бројне радионице", објашњава председник Удружења за дечју и адолесцентну гинекологију Зоран Станковић.

Статистика, према којој је број абортуса већи од броја порођаја, упозорава да је крајње време да едукација о сексуалном васпитању буде боља.

"У земљи где свако осмо дете са 14 година има сексуални однос, потребно је увести сексуално васпитање још у основним школама. У земљама Европе које су увеле сексуално васпитање још педесетих година, искуства кажу да је тај програм веома ефикасан, јер млади нису ступали рано у сексуалне односе и није било повећања малолетничких трудноћа", истиче породични психотерапеут Љиљана Филиповић.

Могућност увођења сексуалног васпитања као обавезног предмета у школама, за сада се само разматра.

"У овом моменту сагледава се све: какви су капацитети, које су могућности, ресурси код наставника, које је интересовање, и када се све то сагледа, онда ћемо видети у којем моменту је и на који начин то могуће адекватно применити", каже Зора Десић из Министарства просвете.

Сексуално образовање као обавезан предмет изучава се у земаљама попут Јапана, Холандије, Немачке и Француске. Према званичним подацима тих земаља, осим смањења малолетничких трудноћа, смањен је и број абортуса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи