Читај ми!

Још без договора Министарства и станара "смрдљивих зграда"

Није постигнут договор са представницима скупштине станара у насељу "Др Иван Рибар". Станари тог насеља протестовали су испред Владе Србије. Станарима понуђено зидање две нове идентичне зграде на истој локацији, као и санација станова у постојећим зградама.

Представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре и Грађевинске дирекције Србије нису постигли договор са представницима скупштине станара о решавању проблема зграда са непријатним мирисима у насељу "Др Иван Рибар".

То је изјавила министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и позвала станаре да још размисле о свим предлозима који су им дати.

Додала је да је станарима понуђено и зидање две нове идентичне зграде на истој локацији са истим становима, обликом и погледом, као и санација станова у постојећим зградама.

"Нисмо постигли договор са представницима скупштине станара и мој позив свим породицама је да размисле о свим понудама које је дала Грађевинска дирекција, видите шта је то што вам највише одговара: да ли је то да добијете нови стан, у новој згради или желите да раскинете уговор, јер ово није ситуација која се дешавала до сада", рекла је Михајловићева новинарима након састанка.

Истакла је да су они који су желели раскинули уговор, а они који су хтели да добију заменске станове добили су их. Према њеним речима, остале су 134 породице које се нису са тиме сложиле и траже рушење зграда.

"Од јануара ми водимо разговоре и мислим да је заиста време да подвучемо црту и да решимо проблеме оних породица које нису прихватиле првобитна решења Грађевинске дирекције", а то је био или раскид уговора и новац или заменски станови које је нудио Град Београд, а, наравно, у жељи да задржимо и субвенционисане кредите које су људи узимали да би купили такве станове", рекла је министарка.

"Најбоље решење је да се сруше зграде и зидају нове зато што те зграде нису употребљиве, садрже отров у зидовима", каже једна од станара Јелена Тешановић Стојановић.

Бојан Марковић каже да неће ићи испод критеријума по којима је бирао стан. "Хоћу исто или слично, а не поред далековода, канала или баруштине", каже Бојан.

Повратак у саниране станове 

Такође, станарима је понуђена и могућност да се, ако желе, врате у саниране станове пошто је Институт "Винча" у међувремену санирао одређен број зграда које су правили приватници.

"Ми хоћемо да пробамо да их санирамо ако постоји могућност за то, а мериће се емисија и квалитет вадзуха и сада, и после санације. Ако се деси да после санације то не буде задовољавајућег квалитета, онда ћемо их рушити до темеља", рекла је министарка.

Ова ситуација, навела је Михајловићева, довела је до тога да се размишља о томе да се помоћни грађевински материјали ставе под стандарде, што као пракса постоји само у четири земље у Европи.

Говорећи о зидању зграде у којој је требало да буде Банка матичних ћелија у којој је било сличних проблема, рекла је да је разговарала са представницима Министарства животне средине и Министарства здравља, јер оплатол није грађевински, већ помоћни грађевински материјал и не постоји ни у једном стандарду.

"Нико га не контролише, јер се подразумева да се он даје у оном концентрату који је нормалан, а овог пута је оплатол направљен из рециклираног отпадног уља и очигледно није направљен на прави начин. Убудуће ћу инсистирати да помоћни грађевински материјал има посебан правилник, а да се оплатол нађе као обавезан стандард у градњи", рекла је министарка.

Спорне две зграде станари су напустили пре годину дана јер су по налазима ВМА испарења оплатола опасна по здравље. Грађевинска дирекција покрива им трошкове изнајмљивања станова.

Ко је за целу причу одговоран још није утврђено иако је Грађевинска дирекција Србије поднела кривичне пријаве још прошле године. Досадашња штета је око 850.000 евра. Изградња нових 200 станова коштаће око седам милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи