Читај ми!

Вила Леке Ранковића чека новог власника

Град Београд најављује да ће, осим многобројних некретнина, ускоро на продају понудити и кућу једног од најмоћнијих Југословена Александра Леке Ранковића. Напуштену вилу на Дедињу коју су Ранковићеви наследници, кажу, покушали да откупе, град сада нуди по почетној цени од четири и по милиона евра.

Масивна капија иза које се крије пространо двориште, оронула предратна вила и хиљаде тајни. Малобројни пролазници знају да је овде годинама било склониште бескућника, а само ретки да је ово последња адреса Александра Леке Ранковића, некадашњег министра унутрашњих послова, блиског сарадника Јосипа Броза и начелника ОЗНЕ.

Александар Лека Ранковић је у вили живео од 1966. па све до смрти 1983. године, а његова породица на истој адреси остала и наредних 16 година. Град Београд данас тражи новог власника за кућу једног од најмоћнијих Југословена.

Лекин син Слободан није желео пред камере, али, каже, кућа коју је девет година безуспешно покушавао да откупи за њега је сада завршена прича. Вила са полупаним прозорима и огуљеним зидовима у власништву је града Београда последњих 16 година и исто толико година нема новца за њено одржавање.

"Ми смо ту вилу очистили, тај плац смо очистили и ми ћемо то врло брзо понудити на продају заинтересованом купцу, јер желимо да продамо оно што нам не треба и оно што не користимо. Граду Београду све то прави трошак - плаћају се комуналије, плаћа се обезбеђење", напомиње градоначелник Београда Синиша Мали.

Градоначелник Мали указује да ће новац обезбеђен продајом виле бити искоришћен за социјална давања, изградњу вртића и домова здравља.

Кућа од 408 квадрата и плац од 40 ари на доброј су локацији, па је и цена такве некретнине висока.

"Прва процена је била око четири и нешто милиона евра. Пореска управа града Београда тренутно ради на новој процени и са том проценом, каква год да је, а вероватно ће бити ту негде, изаћи ћемо на прву аукцију. Уколико се нико не јави видећемо да ли постоји могућност да се та цена снизи", каже Мали.

Агенти за некретнине, ипак, сматрају да ће вила, упркос претходном станару, тешко наћи купца.

"Наравно да је јако тешко пронаћи такав плац такве величине, али исто тако је врло тешко пронаћи и купца који би платио толико новца у овом тренутку за такав плац. Нажалост, ми смо са симболиком одавно раскрстили и код нас ништа није као што је било, тако да не верујем да би неко то узео само зато што је то кућа господина Ранковића", указује лиценцирани агент за некретнине Каћа Лазаревић.

Град се нада да ће нови власник ускоро откључати капију Лекине виле. Није међутим немогуће, да нови купац не буде заинтересован за тајне које ова кућа чува, па да се на месту трошне виле ускоро појави модерна вишеспратница.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи