Читај ми!

Моро положила венац на Споменик захвалности Француској

Француска амбасадорка у Србији Кристин Моро положила је венац на Споменик захвалности Француској у Београду, поводом државног празника Дана пада Бастиље. Париз ће наставити да подржава реформе које Србија спроводи на путу ка ЕУ, поручила је Моро.

Француска прославља данашњи дан у знак сећања на 14. јул 1789. године, када су гневни Парижани заузели затвор-тврђаву Бастиљу, што се сматра симболичним почетком Француске револуције.

На Јелисејским пољима у Паризу одржана војна парада на којој су, шест месеци после терористичких напада у тој земљи, Французи имали прилике да први пут одају почаст и специјалним полицијским снагама ангажованим у борби против тероризма.

Амбасадорка је, обраћајући се званицама у резиденцији француске амбасаде, поручила да ће Француска наставити да подржава реформе које Србија спроводи на путу ка ЕУ, како у важној области економије, тако и оне везане за напредак правне државе, реформе правосуђа и државне управе, људских права и слободе медија.

"Најважније је завршити посао на реформама. Знам да је за Србију веома важно питање отварање поглавља, али не треба потценити велики посао који је урађен од отварања самих преговора", истакла је Моро.

Нагласила је да Србију и Француску вежу братски односи и односи поверења, подсетивши да је година која је за нама била обележена разменом посета на највишем нивоу, као и са више министарских посета.

"Били смо уз Србију у свим пројектима, међу којима је у првом реду њен европски пројекат, као и у свим тешким тренуцима. Такође је и Србија била уз нас, ми то не заборављамо, након терористичких напада у Паризу у јануару", указала је амабасадорка Француске.

Пријему у резиденцији француске амбасаде присуствовали су први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, председница парламента Маја Гојковић, посланици, припадници дипломатског кора и бројне личности из политичког, културног и јавног живота.

Испред зграде француске амбасаде био је постављан штанд Црвеног крста који је амбасадорка Моро, како је навела, позвала да учествује на пријему како би гостима дала могућност да учине гест солодарности и дају свој прилог за хуманитарну помоћ за мигранте.

Уочи пријема у француској резиденцији, Моро је изјавила да је изузетно важно то што је премијер Србије Александар Вучић био у Поточарима на обележавању геноцида у Сребреници и да су реакције које су уследиле после иницидента доказ да и код њега и у суседним земљама постоји јака воља да се превазиђе прошлост.

Нагласила је да жали због иницидента који се догодио у Поточарима и да га осуђује.

На питање новинара, Кристин Моро је рекла да је Француска подржала резолуцију о Сребреници коју је у Савету безбедности УН предложила Велика Британија, јер је циљ био да се фавозирује регионално помирење које мора да почне од признања онога што се догодило.

Моро је изразила наду да ће до краја године бити отворена прва поглавља у преговорима Србије са Европском унијом, али је рекла да до остварења тог циља има још посла и да ритам рада морају да убрзају и Србија и институције Уније.

Амбасадорка Француске је нагласила да је важан и напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи