Шабић упозорио Фонд ПИО на неправилности

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић упутио је упозорење Фонду за пензијско и инвалидско осигурање због неправилности које тај фонд чини код обраде личних података осигураника издајући уместо тражених уверења комплетне М4 обрасце.

Повереник је, како је саопштио, наложио Фонду ПИО да га у року од осам дана обавести о мерама које ће предузети ради отклањања неправилности на које је указао.

''Фонд ПИО на захтев осигураника за издавање уверења које им је потребно приликом уписа деце у предшколске установе, уместо уверења издаје копију комплетног М4 обрасца, за шта нема правни основ. Додатно, комплетан М4 образац садржи много више личних података него што је сврсисходно и потребно (о стажу осигураника, зарадама, накнадама зарада...) '', навео је Шабић у саопштењу, преноси Танјуг.

Према његовој оцени, на овај начин, не само да се одступа од фундаменталног начела Закона о заштити података о личности - правног основа, као и сврсисходности и сразмерности, него се и непотребно лични подаци осигураника излажу ризику злоупотребе, што се не може и не сме правдати ''једноставнијим" и „бржим" поступањем надлежних.

Генерално се што пре мора престати са, на свим нивоима снажно и дуго присутном праксом, да се зато што је чиновницима "лакше" или "згодније" игноришу и потцењују обавезе у вези са заштитом личних података, наглашава Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи