Читај ми!

Србија трећа по броју захтева за азил у Немачкој

Број захтева грађана Србије за азил у Немачкој опада и Србија се у мају месецу ове године са 1.990 захтева нашла на трећем месту, иза Сирије и Албаније, наводи се у последњем извештају Савезног завода за миграције и избеглице.

Статистика показује и тенденцију пада броја захтева грађана Србије за азил у Немачкој - грађани Србије су у фебруару ове године поднели 2.849 захтева, у марту 2.833, у априлу 2.279, а у мају 1.990, преноси Танјуг.

Према тим подацима је мају у Немачкој укупно поднето 25.992 захтева за азил, што је чак за 108,6 одсто више него у истом месецу лане.

Грађани Србије су у мају, од укупно 1.990 захтева, поднели по први пут 1.395 захтева, док је поновљених захтева било 595.

Када је реч о захтевима за азил који су стигли са Косова, становници Косова су се у мају ове године нашли на четвртом месту, иза становника Сирије, Албаније и Србије.

Становници Косова поднели су у мају 1.977 захтева, а у априлу 4.608 захтева, док су у марту поднели рекордних 11.729.

Када је реч о становницима Косова, они су почетком ове године, у једној лавини азиланата која је долазила организовано у Немачку, изазвали велике политичке дискусије.

Србија је лане у Немачкој проглашена сигурном земљом, односно, земљом сигурног порекла, што значи да су захтеви за азил њених грађана у принципу неосновани, али се појединачно могу потврдити.

Поред Србије, таквим земљама проглашене су и Македонија и БиХ, чиме се потврђује да у све те три балканске земље нема ни политичког мучења, ни прогона, ни злостављања политичких неистомишљеника, па тиме ни основних разлога за подношењем захтева за азил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи