Дечје село у Краљеву дом за 125 деце

СОС Дечија села постоје у 134 државе у свету. Прво дечије село у Србији изграђено је у Краљеву и слави тачно 10 година постојања. Тим поводом у овом граду је боравио и господин Сидарта Каула, председник Генералне скупштине Међународне организације Дечијих села.

У СОС Дечијим селима живе деца без родитељског старања, али услови у којима одрастају подсећају на породични смештај.

До сада је у селу у Краљеву збринуто 125 деце од најмађег до тинејџерског узраста.

У селу са поносом истичу да имају и 6 СОС унука, односно деце некадашњих штићеника. Други разлог за понос је и 6 студената од којих је један стипендиста на студијама у САД-у.

Национални директор Фондације СОС Дечијег села Весна Мраковић Јокановић рекла је да све ово не би било могуће без подршке локалне заједнице, без подршке грађана Краљева који су се о нашој деци бринули исто колико и ми, као комшије, учитељи, лекари, као мајстори и као заједница која нас је прихватила широм раширених руку.

Председник Генералне скупштине Међународне организације Дечијих села Сидарта Каула рекао је да је СОС Дечије село у Краљеву дом за 75 деце.

"То су браћа и сестре. Прва деца која су примљена у СОС Дечије село су већ млади људи који ево и студирају и који ће, сигуран сам, постати успешни чланови ваше заједнице", навео је Каула.

У дечијем селу у Краљеву и Фондацији очекују подршку локалних заједница где се спроводе и програми психо-социјалне подршке и материјалне помоћи најугроженијим породицама, поготово оним у ризику од издвајања деце и упућивања истих у хранитељске породице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи