Читај ми!

Србија, чекаоница за азиланте

Парк код Београдске аутобуске станице претворио се у чекаоницу на отвореном. Емигранти чекају или папир да су у статусу тражилаца азила или да крену на пут даље. Од најаве Будимпеште да ће зидом утврдити границу са Србијом, од петка захтев за азил поднело је 3.400 људи.

Већини емиграната који стижу у Србију крајња дестинација је Европска унија. Ипак, 19-годишњем Мухамеду то је Србија.

"Ја нећу да идем одавде, хоћу да останем у Србији и да радим", каже Мухамед из Авганистана. Истиче да код куће има много проблема, да не може у школу, у центар града, никуда. "Када изађемо из куће, само се чују експлозије", додаје Мухамед.

Од најаве Будимпеште да ће оградом-зидом утврдити границу са Србијом, повећава се број оних који траже азил како би себи омогућили сигуран пролаз кроз нашу земљу, али и оних који напуштају колективне центре и покушавају да пређу границу. Само од петка захтев за азил поднело је 3.400 људи. Готово толико њих је полиција спречила да илегално пређу границу.

Председник Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин истиче да ће милиони људи проћи или пролазе кроз Србију. "Потребна нам је хитна помоћ у храни, новцу, као и техничким средствима којима бисмо боље контролисали границе – термовизијске камере и возила", наводи Вулин.

Прешево, у којем је све више миграната последњих дана, обишао је министар одбране.

"Војска Србије је ангажовала своје медицинске тимове да прегледају свакога ко затражи азил у сабирном центру МУП-а, као и на новој локацији, код Београдске аутобуске станице. Желимо да убрзамо процес добијања докумената", каже ресорни министар Братислав Гашић.

Да поделе посао у контроли границе, договорили су се на састанку директори српске и мађарске полиције. Помагаће им и колеге из Аустрије и Немачке.

"Договорили смо се да од следеће недеље имамо заједничке патроле на граници Србије и Македоније. Биће распоређено 20 полицајаца из Мађарске са термовизијским камерама, највероватније и колеге из Аустрије", навео је директор српске полиције Милорад Вељовић.

Емигранти у Македонију долазе углавном из Грчке. Та земља, која се поред дужничке, бори са миграционом кризом, позива земље Уније да поделе терет. Први одговор Европе стигао је из Луксембурга са састанка министара спољних послова који су одлучили да почне поморска акција за сузбијање илегалног превоза миграната преко Средоземног мора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи