Читај ми!

Стефановић: У 2015. години 28.187 захтева за азил

Министар Небојша Стефановић и шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер сложили су се да подизање четири метра високе ограде дуж границе са Србијом није решење и да би то могло погоршати ситуацију. Стефановић наводи да је 2008. године било 77 захтева за азил у Србији, а да је од почетка 2015, тај број достигао 28.187.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић навео је да је од почетка 2015. године, 28.187 особа изразило намеру да тражи азил у Србији, највише њих из Сирије. "Ми смо 2008. године имали 77 захтева за азил, 2013. је било 5.000, током 2014. тај број је порастао на 16.490, а током 2015. године 28.187 људи је изразило намеру да затражи азил у Србији.

Најбројнији су држављани Сирије, Авганистана, Ирака, Сомалије и Пакистана.

Највећи број њих не жели да се задржи суштински у Србији и само мањи број њих кроз систем азила остаје овде, али је за сваког Србија дужна да обезбеди нека средства и због тога тражимо помоћ од УН, али ћемо разговарати и са Европском унијом", казао је Стефановић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Он је поводом Светског дана избеглица навео да се то односи и на Македонију која исто мора да прихвати свој део терета, што се односи на све земље кроз које азиланти пролазе.

"То је питање које ЕУ мора да реши, али свакако да је то кључно питање које мора да се реши, а у чијем решавању Србија жели да учествује", рекао је министар.

Како је објаснио, са азилантима је био минимални број инцидената, а Србија остаје посвећена решавању тог проблема.

Наводећи да је разговарао са мађарским колегом, Стефановић је истакао и да је, колико је разумео, интенција Мађарске и даље да се жичана ограда постави.

Министар је оценио да таква намера Мађарске није решење проблема, али да свака држава има право да о томе одлучује.

"Наша гранична полиција прихвата те људе и наш посао јесте да им обезбедимо нормалан пролазак кроз државу", рекао је он.

Шодер: Огроман пораст броја избеглица

Шеф Канцеларије Високог комесаријата УН за избеглице у Србији (УНХЦР) Ханс Фридрих Шодер истакао је да је према тренутним подацима УНХЦР у свету 59,5 милиона људи присилно расељено.

"Ово је огроман пораст, никада нисмо имали оволики број људи, у односу на прошлу годину то је пораст од 16 одсто", навео је он и додао да више од 90 одсто њих примају земље у развоју, али све више долазе у Европу и многи од њих пролазе кроз Србију.

Према његовим речима, Србија има поносну традицију помагања избеглицама, због чега је њена ситуација боља него у остатку региона, али са порастом броја избеглица мора да порасте и помоћ УНХЦР.

"Влада је интензивирала своје активности и координацију и ми смо спремни да дамо подршку како као УНХЦР, тако и у међународној заједници", казао је Шодер.

Он је оценио и да постављање ограда није решење проблема, већ да само може погоршати ситуацију.

Светски дан избеглица обележава се сутра, 20. јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи