четвртак, 18.06.2015, 19:30 -> 19:55
štampajПочео Рамазан
Почео је свети месец код муслимана, Рамазан, у коме је, по веровању, објављена света књига Куран. Рамазан траје 30 дана. То је месец поста, када се верници уздржавају од јела, пића, ружних мисли и дела од зоре до мрака. Месец Рамазана се рачуна по лунарном календару.
Атмосфера у Новом Пазару током Рамазана потпуно је другачија од уобичајене. Ресторани и кафечајнице су празни преко дана, а многи послодавци су у време Рамазана на годишњем одмору. Све је подређено посту.
"Пост је један од прописа у исламу и обавезно је да пости свака пунолетна, здрава и слободна особа, а пост се састоји у сустезању од јела и пића и сваког другог уживања све од зоре до заласка сунца", каже муфтија Мевлуд Дудић.
Посебну драж током Рамазана имају лепиње, чувене рамазанке из старих пекара, које се пеку на дрва и ћумур.
Мирис врућих лепиња шири се градом пред ифар - ручак за вернике након поста, који ће вечерас почети у 20 часова и 30 минута.
"Не би могли да замисле Рамазан без лепиња, купују их сваког дана...", каже један верник.
Рамазан има посебно место у животу сваког муслиманског верника. Тада се посећује родбина, више прашта и поклања сиромашнима.
"Постим. Још као дете сам почела. Прво су се правили ифтари, родбина се звала на ифтар, постављало се свеоно што се може, што има и што је лепо", каже једна верница.
Сваке године Рамазан се помера за десет дана унапред, а ове године траје до 17. јула.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар