Читај ми!

Апотекари иза пулта, а све ближи пацијенту

У неким развијеним државама, али и у окружењу, уводи се нова пракса – у будућности апотекари неће само издавати лекове, већ ће бити овлашћени и да обављају основне лекарске дужности. Моћи ће да вакцинишу, мере притисак, ниво шећера у крви. Ако тако нешто буде уведено и код нас, то ће вероватно значити мање гужве у домовима здравља, а веће у апотекама.

Стара пословица каже: Од када је света, има и лека. Ако одемо у далеку прошлост, видећемо да су се још у Кини, Индији, Месопотамији, људи бавили и лечењем и прављењем лекова.

Међутим, већ осам векова ред се зна, фармацеути праве лекове, а лекар је терапеут. Тако је било све до данас. Нова пракса фармацеутима даје нову улогу. Какву?

Најчешће га видимо с друге стране пулта. Фармацеут је тај који нам издаје лек и којег питамо за понеки савет и то је углавном све што очекујемо од њега. Међутим, Хрватска иде корак даље.

"Имамо прву фазу која би требало да почне на јесен ове године – 33 поступка. Међутим, оно што је много важније је друга фаза – 24 поступка, међу којима имамо контролно мерење крвног притиска, мерење шећера у крви, мерење триглицерида и холестерола, саветовање о рационалној употреби антибиотика", каже Сања Баковић из Службе за односе са јавношћу Хрватског завода за здравствено осигурање.  

Ове услуге, за сада, не пружа српска фармација. Ипак, тврде, знање за то имају, а чини се и капацитете, само Београд има 125 државних и око 750 приватних апотека.

Директорка "Апотека Београд" Јасминка Бјелетић каже да је то одлуком Министарства здравља раније забрањено, а да не зна из којих разлога.

"Фармацеутска струка ће изаћи поново са тим захтевом да се одобри такав један вид наше сарадње", каже Бјелетићева.

Магистар фармације Ловорка Николић каже да је фармацеут уочавао да постоји дуплирана терапија, као и да код лекова са малом терапијском ширином постоји неадекватно дозирање.

Слично је и у Црној Гори, где тамошњи фармацеути себе виде као здравствене раднике који су на истом задатку са лекарима.

"Сви ми фармацеути радимо низ година, имамо такозване своје пацијенте, који ће поред ординирања лека од стране лекара доћи код нас да нас упитају за савет", каже Миланка Жугић, председница Фармацеутске коморе Црне Горе. 

Улога фармацеута у 21. веку, полако се мења. Уместо простог издавања лекова, фармацеути ће бити плаћени за учешће у нези пацијената. На пример, у Великој Британији фармацеут након дошколовања прописује лекове или вакцинише. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи