Читај ми!

Права сезонских радника заштићена законом

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је да нису тачни наводи да Закон о раду не препознаје сезонски рад и не штити сезонске раднике.

Министарство рада реаговало је на саопштење под насловом "Држава да се позабави правима сезонских радника", објављеног 7. јуна на сајту Удружених синдиката Србије "Слога".

Како се указује у саопштењу министарства, Закон о раду, кроз уговор о раду на одређено време, препознаје сезонске послове, јер се тај уговор закључује за обављање послова чије је трајање унапред одређено објективним разлозима који су оправдани роком или извршењем одређеног посла, или наступањем одређеног догађаја, што обухвата и сезонске послове, преноси Танјуг.

"Такође, на основу уговора о привременим и повременим пословима, који према Закону о раду може да траје најдуже 120 радних дана у календарској години, могу да се обављају послови који су ограниченог трајања, међу којима су и сезонски послови", стоји у саопштењу.

Особе које су ангажоване по основу тих уговора на различитим сезонским пословима имају права на зараду, односно накнаду за рад, право на обавезно социјално осигурање, као и право на безбедне и здраве услове за рад, наводи се у саопштењу.

Министарство рада апеловало је на све који су ангажовани на сезонским пословима без уговора о раду да послодавце пријаве Инспекторату за рад како би остварили права гарантована Законом о раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи