Годишњица бомбардовања Варварина

Данас се навршава 16 година од бомбардовања Варварина током НАТО агресије. Министар одбране Братислав Гашић положио je венац на Спомен-обележје жртвама и истакао да жртве не смеју бити заборављене.

Министар Братислав Гашић је на обележавању годишњице страдања цивила у Варварину истакао да се данас сећамо времена када је пре 16 година "снага оружја надјачала моћ разума", јавља Танјуг.

"Ожиљци ратних страдања и даље боле. Успомене на патњу тешко бледе, поготово родитељима, сестрама, браћи и пријатељима који су остали без најдражих. Ни осталима, којима нико није страдао, сећање не може, а да не изазове непријатан титрај немира", рекао је министар.

Гашић је поручио и да се не сме дозволити да заборав прекрије те тешке дане, да се мора мислити о садашњости и будућности "док се клањамо сенима страдалих 1999. године".

"Зарад њих не дозволимо да нас мостови раздвајају, већ нека они буду ти који ће да спајају. Баш као што је то било од памтивека. Пустимо да време превазиђе ружне слике наслеђене из прошлости", рекао је министар Гашић.

Председник Општине Варварин Зоран Миленковић, чија је ћерка била једна од жртава тога дана, поручио је да се обележавањем 30. маја у Варварину показује да "нисмо и нећемо заборавити“".

Председник Скупштине општине Варварин Братислав Ташић напоменуо је да церемонијом обележавања шаље порука да се то никада никоме не понови.

Уз представнике Министарства одбране и Војске Србије, венце и цвеће су положили представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Расинског округа, општине Варварин, бројне делегације, породице и пријатељи настрадалих.

Гашић је венце положио у пратњи бригадних генерала Маринка Павловића и Дејана Јанковића. Помен страдалима служио је епископ крушевачки Давид.

Ђак генерације Гимназије у Варварину, у знак незаборава, традиционално је бацио венац цвећа у Велику Мораву.

Ваздушне снаге НАТО су у недељу, 30. маја 1999. године, на дан верског празника Свете Тројице и велике недељне пијаце, око 13 сати са четири пројектила бомбардовали мост на Великој Морави.

Тада је живот изгубило десеторо људи, а тешко рањено 17 људи.

Најмлађа жртва Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије, имала је само 15 година.

Породице, пријатељи и мештани годинама су безуспешно, уз помоћ немачких адвоката, покушавали да се пронађу и осуде кривци за овај злочин.

Тужба за бомбардовање прошла је кроз све инстанце немачког правосуђа, али је у септембру 2013, Уставни суд те земље ставио тачку на случај уз образложење да обештећење могу захтевати само државе, а не приватна лица.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи