Читај ми!

Турци купили параћинску "Штофару"

Kомпанија "Фишек интернационал" из Турске купила је Фабрику текстила "Бранко Крсмановић", "Штофару" у Параћину за 108 милиона динара. Будућност фабрике још је непозната.

Компанија "Фишек интеренационал", чије је седиште у Београду, је 25. априла потписала предуговор о куповини и већ уплатила депозит од 30 милиона динара, изјавио је новинарима стечајни управник фабрике Саша Јовановић.

"Штофара" је продата за 108 милиона динара, а купац има обавезу да за 90 дана плати целу суму, објаснио је Јовановић.

Додао је да, ако купац за тај период не плати цели износ, губи депозит и да зато не сумња у продају.

"По исплати целог износа они постају власници, а са начином и условима продаје слажу се и повериоци", напоменуо је Јовановић.

Реч је о продаји 30.000 квадратних метара производног, магацинског и другог простора у објектима и седам хектара земљишта.

Од ове продаје око 180 бивших радника "Штофаре" очекује исплату заосталих зарада и уплату доприноса, које им нису уплаћивани последње две године.

Не зна се шта ће "Фишек интернационал" радити са "Штофаром", која не ради већ око десет година.

На основу решења о банкротству стечајног судије Привредног суда у Крагујевцу, оглашена је продаја имовине "Штофаре" Параћин у стечају, некадашњег поноса текстилне индустрије Србије и Југославије у јуну 2014.године, али није било купаца.

На продаји су били магацини, хангари, производни погон, Бојачница, зграда текстилне индустрије, радионице... Почетна цена је била 144.555.000 динара, а депозит 57.822.000 динара.

Индустрија текстила "Бранко Крсмановић" из Парћина била је и једна од најстаријих текстилних фабрика у Србији. Радила је од 1904. године, под разним именима, а народ је увек звао "Штофара".

Осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века извозила је 65 одсто производње, а на последњме сајму моде 1995. године у Београду "Мода у свету" освојила је "Сребрну кошуту" за квалитет тканина.

"Штофара" се бавила прерадом чисте рунске вуне и хемијских влакана, производњом предива, тканина од вуне и мешавине вуне - синтетика, конфекцијских и трикотажних одевних предмета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи