Инспектори појачавају контролу рада "на црно"

Више од 60 инспектора рада у контроли 37 фирми Рашког округа пронашло је 99 непријављених радника, велику већину у Новом Пазару. Против несавесних послодаваца поднето је 25 прекршајних пријава у области рада.

Фазлији Прелевићу, произвођачу дечје гардеробе који запошљава 12 радника, инспекција рада је долазила четири пута за месец дана. Каже да је тешко продати и наплатити робу, да им држава не помаже, а да неки радници не желе да их пријави.

"Највероватније су у питању неке донације, нека примања, неке социјале или нешто слично томе али има и проблема када хоћеш да их пријавиш. То је највише опасно по нас - држати непријављеног радника", истиче произвођен дечје одеће Фазлија Прелевић.

Када су почели инспекцијски надзори, велики број људи из околних фирми напустио је погоне, вероватно да би избегли контролу.

"Имали смо случајеве да инспектори рада када дођу склоне раднике или побегну, а једноставно додиром руке на машинама. Видите да су машине и даље топле и да су радиле до пре неколико минута", наводи директор Републичке инспекције рада Бојан Јоцић.

Када се проширила вест о доласку инспектора, фирме у Рашком округу су, под разним изговорима, закључаване. У таквим случајевима контрола није била могућа, али је сада нађен начин.

Од првог маја инспекторима ће бити много лакше да раде, јер тада на снагу ступа Закон о инспекцијском надзору, који им омогућава да контролишу непријављене тј. нерегистроване фирме и да, уз судски налог, уђу и у оне фирме које су затворене у тренутку када инспектори дођу у контролу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи