Читај ми!

Mладих највише међу новозапосленима

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже за РТС да је у односу на исти период прошле године три одсто мање незапослених на евиденцији Службе. Додаје да је највише новозапослених у категорији младих до 30 година.

Зоран Мартиновић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је број незапослених у Србији у овом тренутку 766.500, што је три одсто мање у односу на исти период него прошле године.

"Оно што се бележи први пут у последње време, када је у питању први квартал, јесте повећање запошљавања младих до 30 година. Тридесет и девет одсто њих се запослило у односу на укупно запошљавање. То је много више у односу на просек", наглашава Мариновић.

Према његовим речима, Националној служби за запошљавање приоритет су млади до 30 година и лица старија од 50 година, али и Роми и друге категорије.

"Највише се запошљавало у прерађивачкој индрустрији, трговини на мало и велико, али и у сектору услуга", каже Мартиновић.

Када је реч о образовним профилима са којима се најлакше долази до радном места, то су инжењери информационих технологија, електротехничари, фармацеути.

"И лица са средњом стручном спремом се доста запошљавају, односно они који имају вештине - кројачи, тесари, кувари. С обзиром да највише њих партиципира у Служби, највише њих се и запошљава", указује Мартиновић.

Директор Националне службе за запошљавање подсећа да је стопа незапослености у 2014. години била 16,7 одсто, што је висок проценат, али задовољавајући.

Према проценама ММФ-а, стопа незапослености са којом ће Србија завршити ову годину пројектована је на 20,7 одсто, а Мартиновић додаје да се и у овој години очекују позитивни трендови.

Укупна средства намењена за субвенционисање запошљавање износе 3,5 милијарде, каже Мартиновић и додаје да је најважније да су све мере намењене приватном сектору.

"Приватни послодавци имају шансу да искорист наш буџет, било за нова радана места, програме стручне праксе, обуку запослених", наглашава директор Националне службе за запошљавање.

Говорећи о најављеним програмима за самозапошљавање, Мартиновић наводи да су очекиване субвенције 160.000 динара, а за особе са инвалидитетом 200.000 динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи