Читај ми!

Када је време за одлазак код дечјег гинеколога

У Институту за мајку и дете се годишње прегледа више од 15.000 девојчица, а уради око 5.000 ултразвучних и консултантских прегледа. О деци и младима брине тим стручњака – од гинеколога, нутриционисте, психолога до хирурга.

Уочи обележавања 45 година дечје и адолесцентне гинекологије у Србији, екипа РТС-а обишла је Институт за мајку и дете, где је смештена једина специјализована служба за гинеколошку заштиту младих у земљи.

Најчешће долазе због здравствених проблема, али због упозоравајуће статистике, запослени у тој служби надају се да ће млади овде чешће долазити по савете, самостално или са родитељима.

Сваке године, у сваком четвртом разреду средње школе по једна девојка прекине трудноћу, упозоравају дечји гинеколози.

Саветница у републичком центру за планирање породице др Катарина Седлецки рекла је да су и пре 30 година долазиле мајке са девојчицама, иако је сада то чешћа појава. 

"Недовољно брзо се ти процеси одвијају у Србији у поређењу са другим европским земљама. Око две петине адолесцената прво сексуално искуство доживи до краја средње школе... Нису на одговарајући начин информисани, често се у породици занемарују ове теме", додала је Седлецки.

Нажалост, тешке болести не заобилазе ни најмлађе. Годишње се код најмање осам девојчица дијагностикује злоћудни тумор јајника или материце, а честе су и операције доброћудних тумора.

"Успели смо да са бољом дијагностиком направимо помак и много бољи ефекат лечења, да ткиво јајника сачувамо у 85 одсто ситуација где је неопходна операција. За то добијамо признања на светском нивоу", рекао је председник Удружења за дечју и адолесцентну гинекологију Србије др Зоран Станковић.

Из Европског удружења за дечју и адолесцентну гинеологију поручују да деца и адолесценти заслужују најбољу могућу здравствену заштиту и подршку јер су они наша будућност.

"Трудимо се да у свим земљама гинеколозима и педијатрима дамо подршку, охрабримо стручњаке различитих специјалнoсти да се укључе у бригу о здрављу младих, да заједнички решавамо проблеме", рекла је др Жана Бумбулијен из Европског удружења за дечју и адолесцентну гинекологију.

Тим поводом ће се сутра у Београду окупити више од 300 стручњака из 11 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи