Читај ми!

Ускршње јерусалимско ходочашће

Некада морем, копном, а данас авионом. Током Ускршњег поста стотине верника из Србије путују ка Јерусалиму. Почетна станица је Аеродром "Никола Тесла".

После проласка путем којим је Исус Христос одведен на распеће на Велики петак, сви ходочасници доћи ће до Цркве Христовог гроба.

Одатле ће се, у суботу, са зидова цркве Благодатни огањ спустити на вернике.

Сутрадан, после причешћа, на Ускрс, добиће грамату од Јерусалимске патријаршије да су хаџије.

Мушкарци и жене из Србије на своје име касније могу додати префикс Хаџи.

Они који га чекају, нестрпљиви су и узбуђени.

"Долазим из Ивањице, једног малог места. Моја породица ме је испратила са благословом. Очекујем да се вратим бољи, да будем прави хришћанин, узоран отац, супруг, родитељ", признаје Драган Пешић.

Међу њих више од двеста, има и оних који се враћају.

"Први пут сам из Њујорка, где сам претходно живео, дошао овде пре 20 година. Од тада сам био 11 пута", каже Хаџи Игор Рељић.

Патријарх јерусалимски Теофил III објашњава да верници када дођу у Јерусалим схвате да су религија и вера оно што одређује људски живот.

"Без Бога наш живот је беспредметан", објашњава патријарх јерусалимски.

Ове године ходочасници ће испратити Благодатни огањ, који би авионом требало да из Јерусалима буде транспортован за Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи