Читај ми!

Допремљена тела радника страдалих у пожару у Сибиру

Авион из Москве са телима шест радника погинулих у пожару на градилишту на сибирском полуострву Јамалу, почетком фебруара, слетео је вечерас на аеродром "Никола Тесла" у Београду.

Лет су дочекали представници компаније "Велестрој", која је и ангажовала авион, као и генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић.

Одаловић је поручио да је погибија радника трагедија која је све погодила и узнемирила.

"Тела су најзад стигла у Србију и у наредна два дана биће предата породицама и сахрањена. Све је наизглед дуго трајало, али треба имати у виду да се идентификација није могла извршити класичном методом, већ путем ДНК анализе", рекао је Одаловић новинарима на аеродрому "Никола Тесла".

Навео је да је процедура спроведена у пуној сарадњи са тужилаштвом Руске Федерације.

"Одговор о истрази и узроцима пожара добићемо од надлежних органа Русије и очекујемо да ће то бити у најкраћем могућем року", додао је Одаловић.

Директорка компаније "Беометал строј", за коју су радили грађевински радници, Драгица Чиларџић, рекла је новинарима да је свима изузетно тешко због трагедије која се догодила, али и због тога што је толико времена прошло до преузимања тела, поготово породицама које су претрпеле толики бол и тугу.

Додала је да је компанија учинила све што је у њеној моћи да тела буду што пре допремљена у Србију. Према њеним речима, чим је завршена идентификација, "Беометал строј" је организовао чартер лет до Београда и превоз посмртних остатака до места где су то одредиле породице.

Чиларџићева је додала да је та компанија помогла породицама трагично настрадалих радника, да је доделила једнократну помоћ од милион динара и да ће породице и даље помагати на сваки начин.

"Ово је трагедија", рекла је и, одговарајући на питања, навела да има још 450 радника на градилишту, да су сви добро, да раде и да и даље радници одлазе на посао у Руску Федерацију.

Непоредно пре слетања авиона из Москве слетео је и авион у којем је био шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је кратко разговарао са представницима компаније "Беометал строј" и интересовао се за раднике који су остали да раде у Русији, као и о спроведеној процедури допремања тела преминулих у Београд.

Пожар је избио 8. фебруара у мобилном насељу на сибирском полуострву Јамалу, код града Салехарда, приближно 3.000 километара од Москве.

Пожар је избио на нафтно-гасном градилишту "Трансњефта" у 1.39 по локалном времену, у Пуровском рејону Јамало-Ненецког аутономног округа на северу Сибира.

Ватра се проширила на површини од 300 квадратних метара. Из Сектора за ванредне ситуације саопштили су да су 234 радника успела да побегну од ватре.

Према ранијим незваничним информацијама које су пренели медији, пожар је избио у монтажним баракама на градилишту док су радници спавали, а највероватније се запалила просторија у којој су сушили одећу. У тих 80 соба спавали су радници из Србије, Киргистана, Русије и Белорусије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару