Прослава мале матуре у школи или у кафани?

Иако већ неколико година Министарство просвете препоручује да се мала матура прославља у школама, ових дана, ипак, у основне школе стижу понуде ресторана. Прослава завршетка обавезног школовања треба да задовољи очекивања деце, али и да буде примерена њиховим годинама.

Општа атмосфера у школама је далеко од оне у којој би помпезна завршница била логична узевши у обзир незадовољство просветара и најаве да је завршни испит доведен у питање. Ипак, припреме за прославу мале матуре већ су почеле. Неке школе су принуђене да славе матуру изван свог објекта.

Директор ОШ "Вук Караџић" у Крушевцу Драгомир Алексић рекао је да с обзиром да та школа има 125 ученика, доста наставника и да простор сале није најадекватнији, код родитеља је преовладало мишљење да мала матура буде у Културном центру.

Међу децом ставови су подељени. Неки сматрају да прослава треба да буде у школи, јер су у њој провели осам година, и везани су за њу. 

Други сматрају да је боље у кафани прославити малу матуру, лепши је, кажу, амбијент и свечаније је. 

Разлике и међу школама. Поједине се придржавају препорука надлежних, али има и оних који ће славити у ресторанима. У Удружењу "Родитељ" кажу да се стиче утисак да школе често избегавају прославу у својим објектима.

Оливера Мајдић из Удружења "Родитељ" рекла је да се саветима родитеља "сервира" прича да нађу други простор, или славља неће бити. "Родитељи под притиском деце иду линијом мањег отпора, и одлучују се за кафане, нешто што, углавном, није за њихов узраст", каже Мајдићева.

Маја Вукадиновић, културолог, наоводи да школама недостају идеје.

Додаје да има утисак да се принцип велике матуре примењује на малу матуру. Велики новац се, каже, троши на тоалете, као и на организацију.

"Видимо да се у неким другим земљама може славити другачије. Врло често сами ученици су креатори забаве и програма који се тог дана организује за њих и у њихову част", каже Маја Вукадиновић.

Идеје стижу и од надлежних.

Љубиша Антонијевић из Министарства просвете, науке и технологије каже да би било добро да се организује концерт или позоршна представа у школи у којима би деца учествовала.

Каже да морамо имати оправдање и за просветне раднике у овом периоду када су им смањене плате. То, каже, сигурно није нешто опредељујуће да имају неку врсту креативности и маштовитости. 

"У сваком случају ћемо им предложити да малу матуру организују на начин примерен ученицима", додаје Антонијевић.

Надлежни апелују и на бољу сарадњу школе с локалном самоуправом како би, и мимо клишеа, прослава мале матуре била за памћење.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару