Клизишта поново прете Крупњу

Падавине су покренуле стара, али и нова клизишта у општини Крупањ. У селу Ликодра урушио се Сеоски дом, а због небезбедности школе - ђаци иду на наставу у друго село. За сада је исељена једна кућа, а угрожена су и домаћинства у неколико села крупањског краја.

Зоран Павловић је хтео телефоном да сними напуклу салу у којој су се млади окупљали а онда је забележио и рушење. Само неколико минута раније из сеоског дома у Ликодри изашли су представници општинског штаба и села.

"Одједном је почело све да бруји као јак ветар да дува и пало је све. Остао је прозор који је висио у ваздуху до ноћас", каже Вера Павловић из Ликодре.

Због клизишта затворена је и школа уз сеоски дом.

Драган Благојевић, директор школе "Боривоје Ж. Милојевић", каже да су ископали канал, ударили шипове два метра дубоке, јер је нарасло брдо као тесто, чиме су тренутно спречили даље клизање и урушавање.

Ђаци од првог до четвртог разреда на наставу путују у суседно село Красаву.

Милан Марковић из Ликодре каже да с братом иде пешке до школе два километра, после аутобусом до Красаве и обрнуто.

Оливера Митровић, учитељица другог и трећег разреда, каже да она и колегиница заједно са свим ученицима долазе до школе и враћају се са њима аутобусом.

У Врбићу је једна кућа исељена а у Горњој Завлаци земља се спушта на три хектара. У домаћинству Јоксимовића иселили су стоку, урушила се штала, пушница и сеник.

"Дошло је до куће на три метра. Питање је да ли ће се кућа сутра или прекосутра или за месец дана померити, а што се тиче услова живота стварно је неизводљиво", каже Ранко Јоксимовић из Горње Завлаке.

Грађевински инспектор Општине Крупањ Милан Лукић каже да је око 10 домаћинстава угрожено а клизишта и даље раде.

"Пратимо ситуацију и људи се морају иселити уколико дође до активирања клизишта и угрожавања стамбених објеката", каже Лукић.

Клизишта су блокирала и неколико сеоских путева. На деоници регионалном правца од Завлаке до Шапца, у провалију се обрушило неколико метара једне коловозне траке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару