Читај ми!

Комисија за испитивање пада хеликоптера завршила рад, налаз у Тужилаштву

Комисија за испитивање ванредног догађаја, коју је формирао начелник Генералштаба Војске Србије у суботу 14. марта, завршила је рад и поднела извештај о хеликоптерској несрећи.

Комисија је имала задатак да утврди околности настанка ванредног догађаја удеса хеликоптера ХТ-48 (МИ-17) и евентуалну одговорност војне организације, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Како се додаје, у саставу Комисије била су шесторица припадника Војске Србије, експерти у областима релевантним за утврђивање околности настанка ванредног догађаја, од употребе снага, преко одржавања ваздухоплова до оспособљености посаде.

По захтеву заменика вишег јавног тужиоца у Београду, Генералштаб Војске Србије предаће извештај комисије за испитивање ванредног догађаја овом истражном органу, наводи се у саопштењу.

"Напомињемо да је тачком 20 Упутства о класификовању, извештавању, евиденцији и анализи ванредних догађаја и догађаја у Министарству одбране и Војсци Србије, прописано да, у случајевима када истражни поступак воде надлежни државни истражни органи, право информисања јавности о околностима, узроцима и одговорности за ванредни догађај у Министарству одбране и Војсци Србије је у њиховој надлежности", наводи се у саопштењу.

Стручна комисија коју је формирао командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране наставља рад, а извештај ове комисије очекује се 30. марта 2015. године.

Приликом пада хеликоптера МИ-17 Војске Србије у петак у 22.30 у близини аеродрома "Никола Тесла" погинуло је седам особа – поред посаде ВС, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

Посада хеликоптера пошла је да спасе бебу која се налазила у санитетском возилу блокираном због одрона на Ибарској магистрали код Рашке.

Слетели су у касарну у Рашкој, где се возило са бебом у инкубатору ипак пробило након што је пут делимично раскрчен.

У хеликоптер је, у пратњи лекара Љајића и анестетичара Веселиновића, унета беба у инкубатору.

Полетели су према Београду, где је у Институту за мајку и дете требало збринути дете.
У међувремену, дошло је до погоршања временских услова. Летелица се срушила у близини београдског цивилног аеродрома. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару