ЕУ највећи донатор за пројекте у Србији

У Београду је отворен први Сајам пројеката које је Европска унија финансирала у Србији у последњих 13 година. Као највећи донатор, Европска унија је од 2000. до данас уложила око три милијарде евра бесповратне помоћи Србији. На Сајму је представљен и нови пакет помоћи у оквиру ИПА 2014.

Са око 200 милиона евра годишње, Европска унија је у последњих 13 година финасирала пројекте у области образовања, пољопривреде, правосуђа, унутрашњих послова, локалног развоја, здравства, али и опоравак од прошлогодишњих поплава. Тренутно се спроводи око 600 пројеката.

"Претрпели смо штету, поплављене су нам културе кукуруз, пшеница, соја, које иначе користимо за храњење стоке јер се бавимо сточарством. Међутим, захваљујући ЕУ добили смо помоћ у облику ђубрива и семена које нам је помогло", каже Славица Вујановић, пољопривредница из Уба.

Др Горан Петровић из Опште болнице у Пироту наводи да је пројекат који се спроводи у том граду припрема за скрининг карцинома црева.

"Захваљујући том пројекту, Општа болница је добила видео колоноскопски систем са два видео колоноскопска штапа, а вредност пројекет је око 36.000 евра", каже др Горан Петровић.

Влада Србије би са Унијом ускоро требала да потпише финансијски споразум о новом пакету помоћи - ИПА 2014. и то у износу од 189 милиона евра. Та средства ће се користити ове године.

"Највећа појединачна компонента тог уговора, која вреди 72 милиона евра, биће издвојена за обнову и реконструкцију после поплава, као и мере превенције за будућност", истиче шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Остатак новца биће распоређен на области владавине права, државну управу.

"Истовремено сектор енергетике, наравно животне средине, ако и неке области које потпадају под поглавља 23 и 24, миграционе политике такође ће бити у фокусу што се тиче ове године", указује министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

До 2020. Србија ће кроз програм ИПА 2 моћи да искористи око 1,5 милијарди евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару