Читај ми!

Пола милијарде динара за запошљавање особа са инвалидитетом

У току 2015. године биће издовојено пола милијарде динара за запошљавање особа са инвалидитетом, најавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин приликом посете фабрике "Дијамант" у Зрењанину.

Александар Вулин је, после састанка са директорком компаније "Дијамант", рекао да ће ове године бити издвојено пола милијарде динара за запошљавање особа са инвалидитетом и додао како та компанија запошљава чак 26 таквих особа и да су сви адекватно плаћени, преноси Танјуг.

''Инспекција рада нема ниједну примедбу када су у питању радни односи и поштовање прописа у погледу безбедности и заштите на раду запослених у тој компанији'', рекао је Вулин.

Подсећа да је Инспекција рада прошлог месеца посветила посебну пажњу контроли фирми у вези са тим да ли поштују Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

Вулин је подсетио да на евиденцији Националне службе за запошљавање има 21.131 особа са инвалидитетом, о чега су 7.000 жене.

Највећи проблем, указује Вулин, представља образовна структура тог дела популације, будући да 43 одсто особа са инвалидидтетом имају само основно образовање или никакву квалификацију, а 51 одсто средње образовање.

Свега 4,96 одсто особа са ивалидитетом има високо или највише образовање.

''Неадекватно образовање је највећи проблем. Због тога је тешко изаћи у сусрет послодавцима'', рекао је Вулин и навео да 500 милиона динара ове године предвиђено за мере активне политике запошљавања особа са инвалидитетом.

Директорка ''Дијаманта'' Славица Кешeљ рекла је да је у "Дијаманту" 750 запослених, од чега су 26 особе са инвалидитетом.

''Они су уклопљени у организациону структуру, у пуном обиму тако да се не осећају изузетим од других радника'', рекла је Keшељева новинарима након обиласка истраживачке лабораторије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару