Читај ми!

Протест просветара, нема договора са Министарством

Чланови Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије протестовали су у Београду. Министар Срђан Вербић рекао просветарима да због аранжмана са ММФ-ом не може да им изађе у сусрет. У Немањиној дошло до инцидента када су демонстранти Вербића полили водом.

Челници два синдиката који су у штрајку и министар просвете Срђан Вербић нису постигли договор о захтевима просветних радника, па ће протест у школама, који улази у пети месец, бити настављен.

Вербић је на састанку са председником Уније синдиката просветних радника Драганом Матијевићем и потпредседником Синдиката радника у просвети Србије Милорадом Антићем рекао да због аранжмана са ММФ-ом не може да се изађе у сусрет просветним радницима који траже бољи материјални положај.

"Влада то не може да обећа због аранжмана са ММФ-ом и Министарство просвете нема тај новац у буџету", рекао је Вербић и навео да нема овлашћење да тако нешто потпише.

Матијевић и Антић поново су затражили гаранције и прецизне датуме када ће и на који начин Влада исплатити једну плату. Матијевић је рекао да ће одлука Вербића бити саопштена чланству синдиката и да ће одговор потражити на другој страни.

Челници синдиката су изразили жаљење због инцидента у коме је раније водом поливен министар Вербић, који је, на констатацију да су међу штрајкачима све добри наставници, упитао "како ли поливају водом они који нису добри наставници".

Министар је у изјави новинарима рекао да тај инцидент није доживео као напад, али је и приметио да је међу данашњим демонстрантима било и оних који нису наставници. Неки од њих су, како каже, учествовали и у студентским протестима.

Претходно је Вербић дошао у парк Мањеж, преко пута Министарства, где синдикати протестују, да би позвао представнике синдиката на разговор.

Представници синдиката позвали су министра да се попне на бину и говори наставницима, али је министар кренуо ка згради Министарства у Немањиној улици. У том тренутку је неко од окупљених попрскао Вербића водом, а представници синдиката су позвали на "достојанство и мир".

Представници два репрезентативна синдиката су, пролазећи поред зграде Владе Србије узвикивали: "Уа, лопови!", звиждали и носили транспаренте "Разочарани, гладни и издани Србије", "Рушење просвете – Србија без будућности".

Представници два репрезентативна синдиката просвете, који четири месеца штрајкују, данас су, на почетку протеста у Београду, на писарници Дома Народне скупштине за све посланичке групе и Одбор за просвету и образовање оставили кутије у којима се налазе захтеви просветних радника.

Они штрајкују скраћењем часова на 30 минута од 17. новембра прошле године.

Друга два репрезентативна синдиката – Синдикат образовања Србије и Грански синдикат просветних радника "Независност", потписали су раније посебан колективни уговор и прекинули штрајк у којем су претходно учествовали.

На питање новинара да ли је штрајком наставника угрожен завршeтак школске године, Вербић је рекао да ће се "школска година свакако завршити на овај или онај начин".

"Шта год да се деси, ђаци морају да наставе школовање и да пређу у следећи разред", рекао је Вербић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару