Читај ми!

Годишњица погрома над Србима на Косову и Метохији

Навршава се једанаест година од два мартовска дана 2004. године – 17. и 18. марта када је у таласу насиља са Косова и Метохије протерано 4.012 Срба. Већина се никада није вратила у своје домове.

Током насиља на КиМ 17. и 18. марта 2004. убијено је 19 особа, од којих осам Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности, подсећа Танјуг.

 

Такође, повређено је најмање 170 Срба, као и десетине припадника међународних снага који су се сукобили с локалним Албанцима штитећи Србе и њихову имовину.

Током та два дана, порушено је око 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, укључујући 18 споменика културе, међу којима и црква Богородица Љевишка у Призрену.

Тај храм, један од најрепрезентативнијих споменика средњовековне Србије, епископско средиште српске цркве у средњем веку, монументални облик добио је у време краља Милутина (1282–1321), мада је и раније био архијерејско средиште призренског епископа српске цркве. Црква је доцније делимично обновљена, прва литургија у њој служена је шест година касније, али трагови девастације и пожара нису отклоњени.

Богородица Љевишка у Призрену је 2006. стављена на листу споменика под заштитом Унеска. У прво време храм је обезбеђивао Кфор, а сада га чувају припадници Косовске полицијске службе.

Према подацима Епархије рашко-призренске СПЦ, из априла 2004, укупан број уништених црквених зграда током погрома марта 2004. био је близу 100.

Међународни тужиоци и судије на Косову и Метохији процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа је осуђено на затворске казне од 21 месеца до 16 година.

Повод или изговор за погром била је кампања тамошњих албанских медија према којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубиног Потока, при чему се један дечак утопио у реци.

Сећање на погром

Код "Споменика истине", надомак главног ибарског моста у Косовској Митровици, служен је помен жртвама погрома српског становништва на Косову и Метохији 17. марта 2004. године. 

Сећању на погром над Србима су посвећени први часови у свим школама у Србији, као део програма обележавања годишњица историјских догађаја.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и државни секретар у Министарству просвете Александар Белић присуствовали су, у Основној школи "Дринка Павловић" у Београду, првом школском часу који је био посвећен погрому над Србима, 17. марта 2004. године, преноси Танјуг.

Након школског часа у ОШ "Дринка Павловић", директор Канцеларије за КиМ је у Косовској Митровици, у сали "Митровачког двора" у 13 часова присуствовао je Академији сећања, посвећеној мартовском погрому, на којој се обратиo присутнима.

Ђурић се потом у Звечану састао са бившим фудбалером и репрезентативцем Србије Дејаном Станковићем. На тениским теренима у центру Звечана уручени су комплети спортске опреме фудбалерима ФК "Трепча" и ФК "Звечан", донацију нашег прослављеног спортисте.

Ђурић и Станковић су са младим глумцима, члановима екипе филма Енклава, присуствовали спортском часу у ОШ "Вук Караџић" у Звечану.

У Дому културе у Звечану директор Ђурић, Станковић (чији дрес у филму носи главни лик) и чланови екипе филма Еклава – редитељ Горан Радовановић, глумица Аница Добра, млади глумци Денис Мурић, Филип Шубарић и друга деца са КиМ која играју главне улоге у филму – одржали су конференцију за новинаре, након које је премијерно на Косову и Метохији приказан филм Енклава.

Премијер Александар Вучић изјавио је, поводом годишњице погрома српског становништва на Косову и Метохији, да политика Србије и Срба на Косову и Метохији мора да буде заштита националних интереса, развој српске привреде, а не насиље.

Епархија Рашко-призренска саопштила је да се обнова уништених светиња наставља, али да и даље постоје ризици од насиља због чега је потребна заштита српске баштине на Косову. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару